Gyerek

Ezt kockáztatod, ha magassarkút viselsz!

A rándulás, lábfájás, hólyagok ellenére a tűsarok hűséges női rajongók tömegét vonzza.
2010. Május 11.

Köztük vannak a popsztárok, akik bonyolult koreográfiákat adnak elő benne a színpadon. Lady Gaga 30 centis Alexander McQueen sarkakon jelenik meg Bad romance című videójában. A teátrális darab a tervező tavaly őszi kollekciójából került ki.

“Beléptünk a magasított kényelmetlenség korába a cipők terén” – mondta Elizabeth Semmelhack, a “Magasságok a divatban: a megemelt cipő története” című könyv szerzője. A sarkak egyre magasabbak a gazdasági recesszió idején – tette hozzá.

Bár a magassarkútól hosszabbnak tűnik a láb, a nők pedig vékonyabbnak érzik magukat tőle, gyakran okoznak bokasérülést, kalapácsujjat, fájdalmakat – figyelmeztetnek a lábápolási szakértők.

Az orvosok azonban tudják, hogy betegeik ennek ellenére sem mondanak le a kínzóeszközökről. “Részben ennek is köszönhetjük, hogy van munkánk” – mondta Dr. Martin Alongi podológiai szakember a kaliforniai Beverly Hillsből. “Úgy látom, a huszonéves nők járkálnak így. Ha máskor odafigyelnek a lábukra, nem annyira nagy gond. Csak kevesen sérülnek meg így.”

A szépségért való szenvedést azonban csökkenteni is lehet. Az InStyle Magazine divatigazgatója szerint divatosnak lenni nem egyenlő azzal, hogy a legmagasabb sarkokon imbolyog az ember. Ebben az idényben például a nők válogathatnak a magas talpú cipők, az ék alakú és tömör sarkak, valamint az ékköves szandálok közül. “Azt hiszem, nagyon sok megoldás közül lehet választani” – mondta.

Már elmúltak azok az idők, amikor lenézték azt, aki nem hord tűsarkút. Ez már letűnt divatszemlélet. Most már az egyensúlyon és az arányokon van a hangsúly. Nem csak egy bizonyos cipősarok a menő. Ez különbözteti meg a cipőt a többi ruhadarabtól.”

Ha a magas sarkútól a nő szexisnek és magabiztosnak érzi magát, akkor hordja. Ha annyira szenved tőle, hogy alig várja, hogy a nap végén levehesse, akkor válasszon inkább mást – mondta Rubinstein. “Viseljen-e bárki is kínzóan kényelmetlen cipőt? Nem, miért okozzunk magunknak bármilyen ruhadarabbal kényelmetlenséget?” – tette hozzá.

Nem mindenki fogadja meg azonban a tanácsot. A 20 éves New York-i Megan Forlines elmondta, hogy majd meghalt, ahogy a Jimmy Choo cipőjének 18 centis sarkain topogott. “A talppárnám fájt, állni sem tudtam. Hólyagos lett a lábam, mert rosszul álltam benne. Úgy éreztem, a csontjaim is eltörtek.” Ennek ellenére hordta a cipőt, mert véleménye szerint nagyon aranyosan néz ki, a szépségért meg egyébként is szenvedni kell. Szórakozás közben Forlines váltócipőt húzott, vagy inkább ülve maradt, hogy az asztal alatt titokban megválhasson kínzó lábbelijétől.

Dr. Kathleen Stone, az Amerikai Podológiai Szövetség elnöke azt javasolja, hogy napközben mindenki pihentesse a lábát, és este vegyen csak magas sarkút. Nem tanácsolja az 5 cm-nél magasabb sarkakat, de tudja, hogy sokan fittyet hánynak erre. Az egészségügyi következmények közismertek. “Nem csak a lábat károsítja, de a térdet és a hát alsó szakaszát is” – mondta.

“Ahogy a cipő a lábfej elülső részét terheli, nyomást gyakorol a lábujjakra, irritálja az ott futó idegeket.” A talppárna csontjai károsodhatnak, vagy el is törhetnek. A lábra nehezedő folyamatos nyomás az idegek körüli szövetek megvastagodását idézheti elő (Morton-féle neuroma), mely fájdalommal, zsibbadással, szúró érzéssel jár.

Nemrég végzett tanulmányok megerősítették a kapcsolatot a lábproblémák és a magas sarkú cipő között. Egy harvardi tanulmány tanúsága szerint a megkérdezett 1 900 nő 29 százaléka számolt be generalizált lábfájdalomról. A kutatás kimutatta, hogy azok, akik kényelmetlen cipőkben járnak fiatalon, később fájós lábbal fizetnek érte. A férfiak nem tapasztalnak hasonlót életük során.

Egy koreai tanulmány szerint a magas sarkú cipők járás közben a térdízületet tartó izmok elváltozását okozhatják. Stone arra figyelmeztet, hogy senki se végezzen élénk, vagy megerőltető mozgást magas sarkúban, mert túlnyújthatja a bokaszalagokat, melyek a gumiszalaghoz hasonlítanak, és elpattanhatnak.

További érdekes cikkek:

  • Victoria Beckham új divatot teremt
  • Visszér ellen sporttal?
  • Telitalpasok
  • Forrás: Medipress