Gyerek

Míg mi csak szipogunk, a nagy Ő már halálán van

Ismered a helyzetet, amikor a pasi az első tüsszentés után ágynak dől, te pedig még lázasan is rohangálsz a gyerek után. Kiderült: joggal: a legújabb kutatás szerint a férfiak tényleg jobban szenvednek, amikor megfáznak. Legalábbis a férfiegerek...
2011. Szeptember 24.

A kutatók kimutatták, hogy a nők körülbelül kétszer annyi fehérvérsejttel rendelkeznek, mint a férfiak, így a női immunrendszer hatékonyabban képes leküzdeni a fertőzéseket, mint a férfiaké. Tehát ha egy férfi már az első szipogásra lefekszik, nem csak szimulál.

A londoni Queen Mary Egyetem kutatói különböző kórokozókkal fertőztek meg kísérleti egereket és patkányokat, hogy megvizsgálhassák immunrendszerüket. A tüdejükben és a gyomrukban vizsgálták a fehérvérsejtek mennyiségét, amelyek a fertőzésekkel szemben védik a szervezetet.

Hatékonyabb védelem

A kutatást vezető dr. Ramona Scotland elmondta, meglepetten látták, hogy a nőstényeknek körülbelül kétszer annyi fehérvérsejtjük volt, mint a hímeknek. Amikor a sejtek viselkedését kezdték elemezni, arra is rájöttek, hogy nemcsak több van belőlük, hanem a nőstények fehérvérsejtjei erőteljesebb reakciót adnak a baktériumokra és más kórokozókra, és hatékonyabban működnek. És ami a lényeg, nem szabadítanak fel annyit az immunválaszt stimuláló vegyületekből. E közvetítő anyagok felszabadulása okozza ugyanis azt, hogy a fertőzések elleni küzdelem során rosszul érezzük magunkat.

A Blood folyóiratban megjelent kutatásból az is kiderült, hogy a nőstény egerek és patkányok az összes tesztelt fertőzés esetén kevésbé betegedtek meg, mint a hímek. Tehát viccelhetünk a férfiinfluenzával, a tudomány szerint azonban úgy tűnik, valódi különbség van a nemek között.

Forrás: Medipress