Gyerek

Minden, amit tudni kell a kullancsokról

Bár a kullancsokra gondolni sem szeretünk - látványra sem szépek, ráadásul betegségeket terjesztenek, de mindenképp figyelnünk kell rájuk.
2016. Július 28.

A kullancsok által legtipikusabban terjszetett betegség a Lyme-kór, amely gyakran idegrendszeri elváltozásokat okoz, ha pedig nem kezeljük, ízületi és izomfájdalmak is kialakulnak tőle.

A kullancsoknak négy pár lábuk van, nagyon szeretik a füves, gazos területeket, a vízpartokon pedig hatványozottan gyakrabban előfordulnak. Emberekre és állatokra (például szarvas, madár, egér, nyúl) is szeretnek rátapadni, mindig a lehető legvékonyabb bőrfelületet keresik, szájszervükkel kicsi sebet vágnak a bőrön, ahol elkezdődhet a vérszívás.

Mivel a kullancsok csípése fájdalommentes, ezért nehéz azt érzékelni. Fontos, hogy lehetőleg még a vérszívás kezdete előtt megtaláljuk, a szakszerűen és 24 órán belül eltávolított kullancs még nagy valószínűséggel nem okoz problémát. De ha napok telnek el, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy megfertőzött minket.

Nem árt tudni, hogy a kullancs egyszerre akár több fertőzést is az ember szervezetébe tud juttatni, például Lyme-kórt, anaplazmózist és babéziózist is, ismételjük, mindezt pusztán egyetlen harapással.

Így (ne) távolítsuk el a kullancsot

Arra azonban figyeljünk, hogy nem mindegy, hogyan akarjuk eltávolítani a kullancsokat. A neten ugyanis több módszert is találni, aminek, bár sokan bedőlnek, de sajnos teljesen haszontalanok. Így például ne akarjuk “megfojtani” a kullancsot úgy, hogy vazelinnel, benzinnel vagy körömlakkal dörzsölgetjük magunkat, kutatók szerint a kullancs ugyanis meglepően sokáig kibírja levegő nélkül.

A legegyszerűbb, hogyha csipesszel távolítjuk el a kullancsot – egy ilyen speciális eszköz már bármelyik patikában beszerezhető, de akár az otthon található szemöldökcsipeszt is használhatjuk. Ha a kullancs már megszívta magát vérrel és meg van duzzadva, akkor akár ujjal is eltávolíthatjuk. Arra figyeljünk oda, hogy a potrohát ne nyomjuk szét, különben kórokozók juthatnak a testünkbe. Hogyha a kullancs feje a bőrünkben marad, ne aggódjunk, az kárt már nem fog okozni, előbb-utóbb kiesik magától. Ha megvagyunk ezzel a művelettel, mind az eszközt, mind a bőrünket fertőtlenítsük, például alkohollal.

A Lyme-kór felismerése

A közhiedelemmel ellentétben a Lyme-kór nagyon ritkán jár lázzal, helyette bőrpír jelenik meg, illetve égető érzés az ízületeknél. Gyakran kíséri még tünetként fáradékonyság, görcs, vagy étvágytalanság. Agyhártyagyulladás, vagy agyvelőgyulladás is kialakulhat, ha hosszabban áll fenn a betegség.

Megelőzés

Attól függetlenül, hogy megcsípett minket egy kullancs, még nem biztos, hogy Lyme-kórosak leszünk, ugyanis nem minden kullancs fertőzött. 100 százalékos megelőzési módszer sajnos nincsen, embereknél a rovarriasztók csak ideig-óráig jelentenek védelmet, a kutyáknál a kullancsellenes nyakörvek sem jelentenek biztos megelőzést.

Leginkább nyáron vagyunk kitéve a kullancscsípéseknek, de igazából egész évben aktívak a kullancsok, amíg fagypont felett van a hőmérséklet, tehát még télen is jó odafigyelni rájuk.

Ha kirándulunk, a nadrágunkat érdemes betűrni a zokninkba vagy bakancsunkba, a pólónkat pedig a nadrágunkba.

Egyes ajánlások szerint 2-3 óránként is érdemes ellenőrizni magunkat, elsősorban a hajlatainknál, így például a fülünknél, hónaljunknál, térdhajlatainknál, de a fejbőrünket és a köldökünket is érdemes alaposan szemügyre venni. Ha ilyen gyakori ellenőrzésre nincsen lehetőségünk, akkor amint hazaértünk, azzal kezdjük, hogy alaposan átnézzük a bőrünket.

(via)

Ezek is érdekelhetnek kullancs témában: