Gyerek

Minden negyedik fiatal mentális problémákkal küzd Németországban

Mentális betegségben szenved minden negyedik német fiatal, leginkább szorongással és depresszióval. A lányok nagyobb eséllyel lesznek depressziósak.
2019. November 25.
Minden negyedik fiatal mentális problémákkal küzd Németországban (fotó: iStock)

A németországi DAK egészségbiztosító adatai alapján – 800 ezer 10 és 17 év közötti fiatalt vizsgáltak – az derül ki, hogy 24 százalékuk szenved valamilyen mentális betegségben – írja az Index. Két százalékukat már diagnosztizáltak és kezeltek depresszióval, nagyjából ugyanennyien szorongásos zavarral küzdenek.

A kutatás szerint hasonló lehet az arány a teljes fiatalkorú német népesség körében, ami azt jelenti, hogy 238 ezer gyerek szenvedhet valamilyen mentális betegségben.

A leggyakoribb fiatalokat érintő betegségek listáján a mentális betegségek az 5. helyen állnak, a légzőszervi megbetegedések, fertőzések, szem- és bőrbetegségek után.

A kutatás szerint a lányok kétszer akkora eséllyel lesznek depressziósak, mint a fiúk. A két nem közötti eltérés 14 éves kortól kezd látványossá válni.

A DAK-nál biztosított fiatalok 17 százalékát antidepresszánssal kezelik, 8 százalékuk kórházi kezelést is kapott mentális betegség miatt.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Index.hu