Sokan elsősorban műanyag konyhai eszközöket használnak sütéshez, főzéshez, vágódeszkának. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Facebook-posztjában foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat, hogyan és meddig szabad a műanyagból készített eszközöket használni, hogy ne károsítsák az egészségünket.
A műanyag eszközök gyakran elszíneződnek, és a fém eszközökkel ellentétben, könnyebben karcolódnak. A karcolásokban, vágásokban, repedésekben könnyen megtelepszenek a kórokozók, az élelmiszer eredetű megbetegedést okozó baktériumok, figyelmeztet a Nébih.
Ráadásul a műanyag eszközök idővel eltörnek, forgácsolódhatnak és ezt nem mindig vesszük észre, így akár ezek a műanyag forgácsok az élelmiszerbe kerülhetnek. Így élelmiszerbiztonsági szempontból veszélyforrást jelentenek. Fontos tehát, hogy addig használjuk ezeket az eszközöket, amíg sima, egyenletes és tiszta a felületük, összegeznek a szakértők.