Egy új tanulmány szerint, amelyről a ScienceAlert írt, kifejezetten kedvező hatásai lehetnek a narancshéjnak. Az egereken végzett kísérletek szerint a feruloylputrescine rendszeres bevitele csökkenti a gyulladás, az elhízás, az agyvérzés, a kettes típusú cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának az esélyét. Még akkor is így van, ha zsírban gazdag ételeket adtak a kísérlet során.
A feruloylputrescine vegyületet viszonylag mostanában fedezték fel, annyi már biztosan tudható róla, hogy remek antioxidáns. A feruloylputrescine mellett a narancshéj rengeteg vitamint, antioxidánst és limonént is tartalmaz, ami a rák megelőzését is segítheti.
A narancshéj ehető és kifejezetten egészséges, de sokan keserű íze miatt kidobják. A tanulmány ugyan nem ejt róla szót, de a narancsot, ahogy más déligyümölcsök esetében is, gyakran éretlenül szedik le. Ahhoz, hogy hetek múlva frissen fogyasszuk, az érési folyamatot befolyásoló – például gombaölő – szerekkel kezelik. Az ilyen vegyszeresen kezelt gyümölcsök héját egyáltalán nem tanácsos megenni, azonban a vegyszermentes, bio narancsokét igen. A keserűség ellen pedig sokat tehetünk, ha a héj belső fehér részét lekaparjuk.