Gyerek

Növény, ami égési sérülést és vakságot okozhat

A kaukázusi medvetalp egy veszélyes, mérgező növény. Most virginiai szakértők figyelmeztetnek a növénnyel való érintkezés veszélyeire. Magyarországon is megtalálható a növény.
2018. Július 09.
A medvetalp égési sérülést és vakságot okozhat

A Kaukázus vidékén és Közép-Ázsiában őshonos növény hazánkba Kárpátaljáról kerülhettek be a Tisza menti területekre az 1980-as években. Magyarországon szórványos előfordulása ismert, 2014-ben Gergelyiugornyán találtak több példányt. Ahol felbukkan, azonnal meg kell kezdeni a kiirtását. Mélyre nyúló karógyökereiről képes újrahajtani, magjai évekig csíraképesek maradnak a talajban- olvashatjuk a hvg.hu egy korábbi cikkében.

Az óriás medvetalp egy olyan invazív faj, amely négy méter magasra is nőhet. A növény olyan mérgező nedveket termel, amelyek súlyos hólyagokat, harmadfokú égési sérüléseket és vakságot okozhat.

Az Egyesült Államok kormánya veszélyes gyomnövénynek tartja, amely káros a környezetre, ezért tilos szabadon vásárolni és értékesíteni.

Virginia most csatlakozott azokhoz az államokhoz, amelyek veszélyes gyomnövényként tartják számon a medvetalpat.

A növény az emberi bőrrel érintkezve fényérzékennyé teszi a bőrt, égési sérülést okoz, a bőrön hólyagok jelennek meg és olyan hegeket hagynak maguk után, amelyek nehezen gyógyulnak. Szembe kerülve átmeneti vagy akár teljes vakságot is okozhat.

Ha érintkeztünk a növénnyel, akkor mielőbb mossuk le a növény nedvét szappanos vízzel, égési sérülések ellen használatos gyulladáscsökkentő krémmel enyhíthetjük a fájdalmat. A növény mérge akkor okoz gyulladást, ha a bőr napfénnyel érintkezik, ezért ezt akadályozzuk meg azzal, hogy valamilyen száraz ruhával takarjuk le a bőrt. Ha hólyagok jelennek meg a bőrön, illetve ha szembe kerül a mérgező anyag, azonnal forduljunk orvoshoz.

A medvetalp főleg árterületeken található, hazánkban szórványosan fordul elő. Hatalmasra nőnek meg, elérhetik a 2-5 méteres magasságot is.

(via)

Kapcsolódó cikkeink: