Gyerek

Nyugdíjasokkal pótolják a hiányzó óvónőket

A szakemberhiány az óvodákban is egyre nagyobb gondot jelent. Nem csak a sulikban, orvosi rendelőkben kell a nyugdíjasoknak besegítenie.
2020. Január 16.
Egyre nehezebb diplomás óvónőt találni

A vidéki óvodák egyre nehezebb helyzetben vannak, ami a diplomás dolgozói létszámot illeti – derült ki az ATV Híradójából. Vannak olyan intézmények, ahol több éve betöltetlenek az álláshelyek – Nógrád megyében például jelenleg 150 üres óvónői pozíció van. A felújított nógrádszalóki óvoda vezetője, Kovács Bernadett az ATV-nek elmondta, hogy a fiatalok nem mennek óvónőnek, inkább olyan szakmát választanak, amivel több pénzt tudnak keresni. Akár bolti előadóként is jobban kereshetnek – érzékeltette az óvodavezető a diplomás óvónők bérproblémáját. 

Hiába ajánlanak a diplomás óvodapedagógusoknak lakást, közlekedési támogatást, valamivel magasabb fizetést a vidéki települések ovijaiban, mégsem sikerül bevonzani a diplomás szakembereket. A nógrádszalóki oviban nyugdíjas dolgozókkal tudják pótolni az aktív korú munkavállalókat. Ez országos szinten alkalmazott megoldásnak mondható. A szülőktől is jóval nagyobb áldozatot kíván meg a szakemberhiány: nekik is többet kell besegíteni.

Forrás: 24.hu