Gyerek

Az ovisok is tudják, hogy egyes kifogások jobbak, mint a többi egy tanulmány szerint

Ha egy megszegett ígéretről van szó, a 3-5 éves korú gyerekek felismerik, hogy egyes kifogások jobbak, mint a többi.
2023. Január 20.
kisfiú rámutat
Egyes kifogások az ovisok szerint is jobbak, mint mások. (Kép forrása: Getty Images)

Mindenkivel megesik időnként, hogy olyan ígéretet tesz, amit nem tud betartani. A Duke Egyetem egy új tanulmányából kiderült, hogy az ovis korú gyerekek is figyelnek arra, hogy mivel mentjük ki magunkat a hasonló helyzetekből. Sőt, megértik, hogy a megszegett ígéretre adott bizonyos indokok jobbak, mint a többi.

„3-5 éves korban a gyerekek gyanakszanak. Tudják, amikor rossz mentséget adsz” – mondta el a tanulmány első szerzője, Leon Li, aki a vizsgálatot Michael Tomasello fejlődéspszichológussal végezte pszichológia és idegtudomány doktori tanulmánya keretében.

A vizsgálat során 64, 3-5 éves kor közötti gyereknek mutattak meg egy videósorozatot, amelyben bábok azt ígérték, hogy mutatnak nekik egy klassz játékot. A bábok elhagyták a helyszínt, hogy elmenjenek a játékért, de végül üres kézzel tértek vissza. Ezután vagy egy jó indokot adtak arra, hogy miért nem tartották a szavukat („segítenem kellett egy barátom házi feladatában”), vagy egy rossz mentséget („tévét akartam nézni”), vagy pedig egyáltalán nem is adtak magyarázatot a tettükre.

A gyerekektől ezt követően megkérdezték, hogy szerintük helytelen volt-e a bábok cselekedete vagy sem, és hogy mivel indokolják a válaszukat. Függetlenül attól, hogy mi volt a kifogás – vagy hogy volt-e egyáltalán –, a gyerekek abban egyetértettek, hogy egy ígéretet általánosságban helytelen megszegni. De megértőbbek voltak, amikor a báboknak jó ürügye volt (amikor segíteniük kellett), szemben a rosszal (amikor inkább szórakozni akartak).

Ahogy Li elmondta, a gyerekek ebben a korban megértik, hogy a másoknak való segítség kötelezettsége elsőbbséget élvez az önző vágyakkal szemben. A válaszokból az is kiderült, hogy egy gyatra kifogás ugyanolyan rossz, mint a semmi.

A gyerekek magyarázata a válaszaikra az életkorral változott. A 3 évesekkel összehasonlítva, az 5 évesek érthetőbben átadták, hogy mit gondolnak arról, hogy a báboknak mit kellett volna tenniük, ami azt sugallja, hogy erre az életkorra jobban kifejlődik annak a megértése, hogy másoknak mi a kötelezettsége.

Ami meglepő volt, hogy a gyenge kifogások ellenére a gyerekek kedveltek néhányat ezek közül a bábok közül, és játszottak volna velük.

„Általában, ha valaki megszegi az ígéretét, és béna okot ad rá, az azt jelenti, hogy nem igazán jó barát” – magyarázta Li, és hozzátette, hogy az ennyi idős gyerekek ezt még nem kapcsolják össze, még egyszerűen nem tartanak ott.

A vizsgálat egy nagyobb kutatási terület részét képezi, ami azzal foglalkozik, hogy a gyerekek hogyan ismerik fel és cselekszenek azon kulturális és erkölcsi normák szerint, amelyek arra vonatkoznak, hogy hogyan viselkedünk egymással.

A tanulmányt a Cognitive Development folyóiratban publikálták.

Forrás: today.duke.edu