Kisgyerek

Mennyire ártalmasak az üres ígéretek, fenyegetések?

Ha a gyerek túlságosan ellenkezik a szülői kérésnek, könnyen előfordulhat, hogy a szülő üres ígérettel vagy fenyegetéssel szeretné jobb belátásra bírni - amit később nem szándékozik vagy nem tud betartani. Azonban ez hosszú távon nem kifizetődő.
2020. Május 15.
Mennyire ártalmasak az üres ígéretek, fenyegetések? (Fotó: Getty Images)

Az üres ígéret, fenyegetés szinte kikerülhetetlen eszköz a szülőknél. Ez nem egy jó eszköz, amivel a legtöbb szülő tisztában is van, de mégis szükségesnek tartják, hogy néha használják. Ilyen, ha például azért vannak késésben, mert hiába könyörög már egy órája a gyereknek, ő nem hajlandó egy lépést sem tenni. Az előre lépés érdekében általában valami hasonlót látnak megoldásnak: “Ha nem jössz végre, elveszem a kedvenc játékodat!”, vagy “Ha még 15 percig jól viselkedsz, otthon kapsz egy kis édességet.”

A végén úgysem veszed el a játékot, és azért nem akkora baj, ha lefekvés előtt kap még egy kis csokit, nem igaz? Tehát ez annyira nem veszélyes, ugye?

Sajnos ez nem így van. A kutatások szerint ezek az állítások következményekkel járnak, és általuk csökken a szülők és gyermekek közti bizalom. – Ha beszélsz, igazat kell mondanod. A gyerekek nagyon okosak, és van arra radarjuk, hogy tudják, igazak vagy hamisak az ígéretek – mondta Michele Borba, edukációs pszichológus, az UnSelfie: Miért az empatikus gyerekek sikeresek az egocentrikus világunkban? szerzője a Fatherly.com-nak.

A témában készült kutatások szerint a kisgyerekek megtartják, amit ígértek, és elvárják, hogy mások is ezt tegyék – és figyelik, hogy viselkednek a felnőttek. A klasszikus mályvacukor-teszt 2012-es, a Rochesteri Egyetemen készült megismétlése során kiderült, hogy a felnőttekkel való megbízható interakció hatással volt a gyerekek későbbi viselkedésére is. Azok a gyerekek, akik olyan felnőttekkel léptek interakcióba, akik valóban azt tették, amit mondtak, átlagosan sokkal hosszabb ideig vártak türelmesen a mályvacukorra, mint azok, akik olyan felnőttel kerültek interakcióba, akik nem azt csinálták, amit ígértek. Úgy tűnik, hogy a gyerekek az alapján is döntöttek arról, vajon valóban kapnak-e jutalmat azért, ha nem eszik meg az eléjük kitett mályvacukrot egyszerre, és várnak, amíg azt kérik tőlük, hogy mennyire bízhattak meg a felnőttben, aki velük volt.

Az üres ígéretek, fenyegetőzések a szülőtől azt tanítják a gyereknek, hogy ez a viselkedés elfogadható. – Ha szeretnéd, hogy gyermeked megbízható legyen, neked is megbízhatónak kell lenned – magyarázta Borba.

Azonban még ennél súlyosabb következményei lehetnek az üres ígéreteknek. Ha a szülő állandóan ezt a módszert használja, azzal aláássa a gyermeke megértését azzal kapcsolatban, hogy működnek a szabályok és a következmények, mert így azt sugallják, hogy a helyzettől függ, hogy betartjuk-e a szabályokat. Ezen kívül nyomást is gyakorolnak a gyerekre, amely még nehezebbé teszi a kívánt viselkedéshez szükséges önszabályozást.

Éppen ezért érdemes más stratégiákat kipróbálni az üres fenyegetőzés, ígérgetés helyett. – A gyerekek négyszer olyan nagy valószínűséggel viselkednek “rosszul”, ha éhesek, unatkoznak, fáradtak, vagy figyelemre vágynak. Éppen ezért érdemes odafigyelni, hogy ezen igényeik legyenek kielégítve, hogy nagyobb eséllyel kerüljük el az összetűzést – javasolta Borba.

Robert Zietlin, pszichológus, a Nevess többet, kiabálj kevesebbet: útmutató az eleven gyerekek neveléséhez könyv szerzője arra figyelmeztetett, hogy a bizalmat lerombolni könnyű, újra felépíteni viszont nagyon nehéz. – Ha közel állsz az üres ígérgetéshez – tette hozzá -, próbáld meg az adott szituációban kicsit nagyítani az empátiát, hogy bele tudd képzelni magad a gyermeked helyzetébe, hogy mit érezhet éppen, amiért így viselkedik, és a fókuszt átvinni az összképre arról, hogy éppen milyen nagyon mérgesnek érzed magad abban a pillanatban.

Ha pedig a gyermek valami jót csinált, Borba szerint érdemes megdicsérni, ezzel is erősítve ezt a viselkedést, ahelyett, hogy valamit ígérünk neki, amit aztán nem tartunk be. A szakember szerint érdemes hangsúlyozni, mennyire büszkék vagyunk rá ilyenkor, mert a gyerekek szeretnek a szüleik kedvére tenni.

(Cikk forrása: fatherly.com)