Gyerek

Rejtett hangfelvétel leplezte le az óvónőket

Sajnos ismét egy olyan esetről kaptunk hírt, amikor méltatlanul bántak egy kisgyerekkel saját óvodájában.
2024. Január 30.
(Kép forrása: Getty Images)

Mauglinak hívták, folyamatosan kiabáltak vele, és szavakkal bántottak egy ötéves, autizmussal élő kisfiút egy 3. kerületi óvodában. Ez úgy derült ki, hogy a gyermek édesanyja titokban hangfelvételt készített arról, ahogy a kisfiával beszéltek, diktafont tett a táskájába – számolt be róla az RTL Híradó.

Az ötéves Áden szülei úgy döntöttek, hogy óvodát váltanak, miután kiderült, hogy a jelenlegi csoportjában az óvodapedagógusok csúnyán beszéltek vele, a kisfiú pedig egy idő után félt bemenni a csoportszobába, és a viselkedése is megváltozott.

Édesanyja elmondta az RTL Híradónak, hogy azért készített titokban hangfelvételt, mert hiába érezte, hogy valami rossz történik a gyerekével, senkivel nem tudott erről beszélni. „Próbáltam jelezni az igazgatónőnek. Telefonon nem értem el. Volt olyan, hogy ott álltam az irodája előtt két óra hosszát, mert éreztem, hogy beszélnünk kell erről. Szerettem volna, hogy áttegye Ádent másik csoportba. Egészen addig, amíg nem tudott a hangfelvételről, nem is hívott vissza” – mondta el Kovács Izabella, aki több mint két és fél órás hangfelvételt készített. A gyermek édesanyja elmondta, hogy megdöbbentette, hogy a kisfiához a felvétel ideje alatt egyszer sem szóltak kedvesen.

A Híradó megkeresésére az intézményt fenntartó Észak-Budapesti Tankerületi Központ azt közölte, hogy vizsgálatot indítottak az ügyben, ami már le is zárult, és azonnali hatállyal felmondtak az érintett óvodai dolgozóknak.

Egészen kétségbeejtő, hogy ilyen megtörténhet, szülőként még olvasni is rossz erről, nem hogy hallani a bántó szavakat (ezért nem is idéztük ezeket). Szörnyű gondolat lehet ilyenkor egy anyának, hogy mennyi időn át nem tudta megvédeni a gyermekét, amíg nem tudott a dologról… Eszünkbe jut az is, hogy még hány helyen fordulhat elő ilyesmi, ahol nincs a közelben diktafon. Persze bízunk benne, hogy ez kirívó eset, ahogyan az elmúlt évek hasonló ügyei – a makói vagy budapesti – is azok voltak, és hogy a gyerekeink jó szakmai és emberi környezetben, biztonságban vannak. Az mindenképp jó, hogy a fenti visszaélések legalább nyilvánosságra kerültek, hátha visszatartó erővel is bírnak – túl a konkrét számonkérésen.