Gyerek

Ilyen előnye lehet a gyerekre nézve annak, ha néha rumlit csinál

Ha néha rendetlenséget csinál a gyerek, az számos módon előnyös lehet a számára – a kreatív fejlődés elősegítésétől kezdve az immunrendszer erősítéséig.
2023. Január 15.
rendetlen szoba
Miért hasznos a rumlis játék? (Kép forrása: Getty Images)

Ahogy azt Dr. Elizabeth Harstad, a Bostoni Gyermekkórház viselkedés fejlődési gyermekorvosa és a Harvard Orvosi Iskola gyermekgyógyászati oktatója elmondta a Romper portálnak, a leghasznosabb játéktípus a gyermek által vezérelt és strukturálatlan játék. Ez a fajta játék „jótékony hatással lehet a gyerekek fejlődésére, végrehajtó funkcióira, a motoros készségeikre… egészében az egészséges fejlődésükre”.

Dr. Julia Torquati, a Nebraskai Egyetem Gyermek-, Ifjúság- és Családtanulmányok Tanszékének professzora egyetért azzal, hogy a kulcs az, hogy rendelkezésre álljanak és hozzáférhetőek legyenek különböző anyagok a kísérletezéshez. „A kreativitás fejlesztéséhez fontos, hogy olyan anyagok legyenek a gyerek körül, amelyeket sokféleképpen összeállíthat és kombinálhat” – mondta.

Ez pedig rendetlenséggel járhat együtt.

A szakértő egy hasznos tippje az a rendetlenség könnyebben kezelhetőségével kapcsolatban az, hogy legyenek fizikai határok, terek, ahol lehet játszani efféle játékokat, és olyan területek, ahol tilos (mint például a szülők hálószobája vagy a dolgozószoba).

Tehát miért is előnyös a gyerekek számára a rumlis, rendetlenséggel járó játék?

Segíti a kreatív fejlődést

A strukturálatlan játék fontos a gyerekek kreatív fejlődésében. Ezeknek a játékoknak még csak nem is kell drágának lenniük – gondolj csak arra, amikor a kisgyerek ajándékot kap, és a tényleges ajándék helyett a dobozával, a csomagolópapírral kezd el játszani. Ez is egy strukturálatlan kreatív játék. A gyermeki elme a doboz egyéb felhasználási lehetőségeit találja ki és vizsgálja meg ilyenkor: ez egy erőd? Vagy egy kalap? Esetleg egy dob?

Fejleszti a motoros készségeket

A strukturálatlan játék, sőt még a használt játékok elpakolása is segíti a motoros készségek fejlődését. A játék során a kis interakciókban különféle motoros készségek vesznek részt, és a játékok szétszedése és összerakása, és az elpakolásuk is nagyon fontos ezek fejlődéséhez.

Fejleszti a határok érzékelését

Az egészséges határok felállítása nagyon fontos a gyerekek számára, és remek lecke lehet ezen a területen egy kis ellenőrzött káosz, rendetlenség. „Legyen olyan terület (a játékhoz), ahol a játékok egy dobozba kerülhetnek, ami valóban hozzáférhető a gyermek számára, így a játékok nem lesznek elérhetetlen helyen egész nap, de nem is lesznek mindenhol szétszórva” – javasolta Dr. Harstad. Ez segít megtanulni a gyereknek, hogy van szabadságuk a holmijai felett, de felelősséggel is vannak értük, és hogy vannak határok a használatuk körül – vagyis vissza kell tenni ezeket a dobozba, ha arra számít, hogy másnap is játszhat ezekkel.

Jó módszer a felelősségvállalásra

Ha a gyerek irányítást kap afelett, hogy tisztaságot és rendet csináljon a szobájában, az felelősségre is nevelhet, de a szakemberek szerint egy ilyen stratégiát irányelvekkel kell kezdeni. „A (szobájukon) gyakorolnak, így segíthetünk nekik fejleszteni azokat a készségeket, amelyekre szükségük van ahhoz, hogy felelősek legyenek a saját terükért, különben káosz lesz” – mondta a portálnak Dr. Torquati.

Lehet, hogy ez nem felel meg az elvárásainknak, de tiszteletben kell tartani, hogy a tőle telhető legjobbat teszi, tette hozzá Dr. Harstad, aki szerint hasznosak lehetnek a részletes irányelvek néhány gyerek számára, akinek gondot okoz kitalálni, hogy hogyan álljon neki.

Erősíti az immunrendszert

A „higiéniai hipotézis” szerint a túl tiszta, túlságosan steril környezet sem tesz túl jót, és jobban fejlődik az immunrendszer, ha a gyerek időnként összekoszolja magát. Ezért érdemes engedni, hogy sarat dagasszon, földet túrjon, a sárban játsszon.

Forrás: romper.com