Gyerek

Skarlát: meddig fertőz és milyen tünetei vannak?

A skarlát 2-4 napig lappang a gyerekben. A beteg az első tünetek megjelenésétől a tíznapos antibiotikum kúra kezdete után 48 óráig fertőz. Lássuk a tüneteket.
2017. Október 19.

Skarlát: meddig fertőz és milyen tünetei vannak?

A skarlát tünetei

  • hirtelen magas láz,
  • torok- és nyelési panaszok,
  • égővörös garat,
  • fehéres lepedékkel borított nyelv,
  • a 2. naptól finomfoltos, bársonyszerű kiütés az arcon, hónalj- és lágyéktájon; a száj környéke jellemzően kimarad,
  • kb. a 3. naptól málnapirosra színeződik a nyelv

Lehet védekezni a skarlát ellen?

A streptococcus pyogenes baktérium okozza a skarlátot, nincs ellene védőoltás. Cseppfertőzéssel és fertőzött tárgyakon keresztül terjed, a beteg kezelés nélkül 3-4 hétig is fertőz. A gyermekek 10-30 százaléka bacilushordozó (streptococcus), anélkül hogy megbetegedne. Másokat azonban ekkor is megfertőzhetnek. A betegség első jeleitől az antibiotikum-kúra kezdete után 48 óráig fertőz a streptococcus.

Mennyi a gyógyulási ideje a skarlátnak?

Kezelés nélkül 6 hét, míg meggyógyul a beteg. A kenetből streptococcusok kimutatása után antibiotikum-kúrára van szükség. Ha a streptococcus-kenet a családtagoknál pozitív, őket is antibiotikumokkal kell kezelni.

Antibiotikumokkal nem, vagy nem kielégítően kezelt gyermekeknél szívizomgyulladás, vesegyulladás, reumás ízületi gondok adódhatnak. Antibiotikumos kezelésnél általános jó közérzet esetén a gyermek 48 óra elteltével újra mehet óvodába vagy iskolába.

Forrás: Dr. med. Helmut Keudel-Dr. med. Barbara Capelle Gyermekbetegségek c. könyve.

Kapcsolódó cikkeink: