Gyerek

Svédasztalos lett a menza egy fővárosi általános iskolában

Azt és annyit szednek, amit és amennyit szeretnének.
2024. Január 14.
menza
Illusztráció: Getty

Svédasztalos lett a menza a zuglói Németh Imre Általános Iskolában, a gyerekek maguknak választhatnak és szedhetnek ebédet – írta meg a Blikk. Egyelőre kísérleti jelleggel vezették be a rendszert.

A svédasztalos ebédeltetés fenntarthatóbb és környezetbarát, mert azon kívül, hogy nem erőltetnek rá a gyerekekre semmit, a kukába kerülő maradék is fele annyi, mint azelőtt volt, miközben a gyerekek repetázhatnak, és annyi lekvárt tesznek a grízes tésztára, amennyit szeretnének – hangzik el a cikkben.

– A túlságosan teli tányérba, főképp ha ismeretlen számára az étel, a gyerek egy része bele sem kóstol, viszont szívesen kipróbálnak sok fogást, ha nem nyomasztja őket a gondolat, hogy meg is kell enniük, amit kapnak. Így megismerhetnek és megkedvelhetnek sok ételt, a tányérok pedig üresen kerülnek a mosogatóhoz – osztotta meg tapasztalatait a lappal Enyedi Csaba, az iskolai menzákat üzemeltető cég, a HunGast kommunikációs igazgatója hozzátéve: személyenként évente 50 kilogramm étel kerül a kukába a menzákon.

A gyerekek állítólag ügyesen bánnak a szedőkanalakkal, nem megy mellé az étel, amitől kezdetben aggódtak. Ismét egy előrelépés tehát a régi, katonás rendszerhez képest: egy újabb hely, ahol partnernek tekintik a gyerekeket, és elhiszik róluk, hogy képesek az önállóságra, és saját döntéshozatalra.

Címlapképünk illusztráció, nem a helyszínen készült.