Gyerek

Számos betegség kockázatát csökkenti a rendszeres halfogyasztás

Ha a jelenleginél hetente csak egy adaggal több halat fogyasztanánk, az jelentős mértékben csökkentené számos súlyos betegség kockázatát, állítja az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálata (NHS).
2024. Április 25.
gyerekek halat esznek
Kép: Getty Images

„Az egészséges, kiegyensúlyozott étrendnek hetente legalább két adag halat kell tartalmaznia”- idézi az NHS-t a Rizikóméter. A valós halfogyasztás Angliában jelenleg ennek csak a fele, ráadásul csökkenő tendenciát mutat, a magyarországi halfogyasztás pedig még ennek is a töredéke, az európai átlagnak körülbelül a negyede.

Kutatások azt mutatják, hogy ha hetente két adag halat fogyasztanánk, akkor az

  • 15%-kal csökkentené a 2-es típusú cukorbetegség;
  • 30-42%-kal a vastagbélrák;
  • 42-44%-kal a petefészekrák
  • 40%-kal a tüdőrák kialakulásának kockázatát.

Egyébként a hal egyike azon ételeknek, mely nélkülözhetetlenek a gyerekek fejlődéséhez. Minőségi fehérjében, omega-3 zsírsavakban  D-, B2 vitamintban, kalciumban, jódban is gazdag.