„Az egészséges, kiegyensúlyozott étrendnek hetente legalább két adag halat kell tartalmaznia”- idézi az NHS-t a Rizikóméter. A valós halfogyasztás Angliában jelenleg ennek csak a fele, ráadásul csökkenő tendenciát mutat, a magyarországi halfogyasztás pedig még ennek is a töredéke, az európai átlagnak körülbelül a negyede.
Kutatások azt mutatják, hogy ha hetente két adag halat fogyasztanánk, akkor az
- 15%-kal csökkentené a 2-es típusú cukorbetegség;
- 30-42%-kal a vastagbélrák;
- 42-44%-kal a petefészekrák
- 40%-kal a tüdőrák kialakulásának kockázatát.
Egyébként a hal egyike azon ételeknek, mely nélkülözhetetlenek a gyerekek fejlődéséhez. Minőségi fehérjében, omega-3 zsírsavakban D-, B2 vitamintban, kalciumban, jódban is gazdag.