Gyerek

Szlávik János: jelenleg elég a maszkhasználat szigorítása

A maszkhasználat szigorítását helyesnek tartja Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa. Szerinte kezelhetők az országban kialakult gócpontok.
2020. Július 20.
Szlávik János: jelenleg elég a maszkhasználat szigorítása (fotó: Getty Images)

Nem kell szigoríró korlátozásokat bevezetni jelenleg, mert a magyar járványügyi helyzet ezt nem teszi most szükségessé, ugyanakkor a maszkhasználat szigorítását helyesnek tartja Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa, erről az ATV Heti Napló című műsorában beszélt. Azt is elmondta, hogy az országban kialakult gócpontok kezelhetők.

A második hullámról azt mondta, hogy megelőzhető, mert a magyar szabályok sokkal szigorúbbak, mint más országokban érvényben lévő intézkedések és egyelőre nem látja úgy, hogy az iskolák és egyetemek esetében külön intézkedést kellene hozni. Azt is elmondta, hogy ha az emberek alkoholt fogyasztanak, akkor lazábban tartják be a szabályokat.

Azt, hogy korábban úgy gondolták, nyáron visszaszorul a vírus, de például az Egyesült Államokban nem ezt látjuk, elmondta, hogy ennek oka lehet, hogy a meleg miatt jobban visszahúzódnak az emberek légkondicionált helyekre, ahol tömörülnek, és nem használnak maszkot.

Szlávik János azt is elmondta, hogy a szennyvíztisztítókból vett mintákból egy-két héttel korábban meg lehet jósolni a koronavírus-járvány esetleges második hullámát, ez alapján a következő két hétben még nem várható nagy hullám.

Forrás: 24.hu