Gyerek

Újra maszkot kellene hordani zárt térben

"Vissza kellene térni a zárt térben való maszkhasználatra" - idézte az MTI a Semmelweis Egyetem rektorát, akit csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kérdeztek.
2020. Július 17.

Merkely Béla felhívta a figyelmet, hogy a légúti fertőzésekre – mint amilyet a koronavírus is okoz – jellemző a szezonalitás, így sok előny származhat abból, ha a nyarat a szabadban töltik az emberek. Ugyanakkor a zárt, légkondicionált helyiségekben, ahol sok ember tartózkodik együtt, a vírus fertőzőképes marad. Ezért hozzátette, hogy vissza kellene térni a maszk használatára például az irodákban.

Az egyetem rektora közölte azt is, hogy ősszel ez a helyzet megváltozik, és arra számít, hogy november környékén ismét megemelkednek az esetszámok. “Nem véletlen, hogy mindenhol a világon arra törekednek, hogy a vakcina ekkorra elkészüljön” – mondta.

Véleménye szerint egy éven belül nem lehetséges egy országot kétszer bezárni, ezért másfajta stratégiára lesz szükség – ennek része lehet a szigorú maszkhasználat és a zárt térben egyszerre tartózkodók számának korlátozása.

Merkely Béla elmondta, hogy azt tervezik, hogy október környékén, amikor az esetszámok megint emelkedni kezdenek, újra elvégzik az országosan reprezentatív koronavírusteszt-sorozatot. Kitért arra is, hogy mind Magyarországon, mind pedig külföldön folyamatosan csökken a koronavírushoz köthető halálozás, ebből arra lehet következtetni, hogy a vírus veszített agresszivitásából.

Forrás: MTI