Gyerek

Tippek, amik segítenek leküzdeni az iskolakezdés előtti stresszt

Sok szülő számára az iskolakezdés az év legstresszesebb időszaka. Mi segíthet enyhíteni a feszültséget?
2019. Augusztus 16.
Tippek, amik segítenek leküzdeni az iskolakezdés előtti stresszt

Egy, a OnePoll által készített felmérés szerint a szülők 60%-a annyira stresszes az iskolakezdés időszakában, hogy emiatt nem tudják kialudni magukat. Az 5-18 éves gyerekeket nevelő 2000 megkérdezett szülő vallotta azt, hogy számára ez az év legstresszesebb időszaka. A felmérésben résztvevő szülők legnagyobb problémái a következők voltak: a megfelelő tanárokhoz kerülnek-e a gyerekeik (50%), gyermekeik egészséges ételeket esznek-e az iskolában (44%), a tanszerek költségei (40%), tudnak-e majd barátokat szerezni a gyerekeik az iskolában (40%).

Mielőtt te magad is nagyon feszültté válnál, vagy amiatt aggódnál, hogy hamarosan téged is elér az iskolakezdés előtti stressz, adunk néhány tippet, hogyan lendülhetsz túl a szorongáson.

Hagyj időt a tanároknak is

Sajnos sokszor nem a szülő döntése az, hogy ki lesz a gyermeke tanára az iskolában. Azonban bármilyen pletykát hallottál más szülőktől a gyermeked jövőbeli tanáráról, ne ez alapján vonj le következtetéseket, hanem hagyj időt arra, hogy megismerd a tanárt. Még azokat a tanárokat is kedvelheti néhány gyerek, akiket mások nem, ezért várj, amíg eltelik egy kis idő az új tanévben, majd kérdezd meg a gyereked arról, ő milyennek látja az oktatóját, hogy zajlanak a napjaik. Ha néhány hét elteltével kiderülnek valódi problémák, akkor azokat érdemes jelezned a szülői értekezleten. Azonban ha nincs konkrét panaszod a tanárra szemben, addig nem érdemes konfrontálódni.

Intézd fokozatosan az iskolai bevásárlást

Érdeklődj idejében arról, hogy mire lesz szüksége a gyermekednek a következő tanévben, és vásárolj be fokozatosan az iskolakezdésre, így nem egyszerre terheled le nagy mértékben a családi kasszát. Kövesd nyomon, éppen hol vannak akciók az egyes termékekre, és mindent próbálj meg ott beszerezni, ahol a legjobban megéri. Nézz körül az online üzletekben is, hiszen időnként még nagyobb akciókat lehet itt kifogni, mint a hipermarketekben. Amire pedig nincs szüksége a gyermekednek az első 1-2 hétben, azt érdemes a tanévkezdés után beszerezned, amikor még olcsóbbak lesznek ezek a dolgok, mint közvetlenül iskolakezdés előtt.

Ismerd meg az iskola biztonsági előírásait

Sokat nem tudsz tenni ezen a területen, de legalább tájékozódhatsz az iskola balesetvédelmi protokolljáról, biztonsági intézkedéseiről, így egy kicsit nyugodtabb lehetsz, hogy tudod, baj esetén mi történne. Beszélj a gyermekeddel arról, mit tegyen, ha nem érzi magát jól vagy akár biztonságban, mit mondjon ilyenkor a tanárának, és hogyan tud téged is értesíteni.

Segítsd a gyermeked elsajátítani a megfelelő szociális készségeket

Ahhoz, hogy a gyermekeid a lehető legnyitottabbak legyenek a barátkozásra, fontos, hogy lássák azt, hogy te is kedvesen, nyitottan kommunikálsz másokkal, beszélgetsz a szomszédokkal, barátokkal. Ha iskola után, illetve hétvégén különböző tevékenységekben vesznek részt, mint a zeneóra, sport, stb., az is segítheti a gyerekeket, hogy könnyebben találják meg a közös hangot másokkal – de csak akkor, ha ezeket az elfoglaltságokat szeretik is. Ne feledd, hogy még ha a te gyermeked is, akkor is előfordulhat, hogy más társaságban érzi jól magát, mint te: lehet, hogy neki sokkal jobb, ha van 1-2 közeli barátja, mint ha egy nagyobb társaság veszi körül, vagy éppen fordítva.

(VIA)

Kapcsolódó írásaink: