A kutatók azt állítják: felfedezésük elősegítheti egészségesebb, alacsony zsírtartalmú, de mégis az eredeti érzetet keltő csokoládék előállítását – írja az MTI nyomán a 24.hu.
A vizsgálatot vezető kutató Siavash Soltanahmadi elmondása szerint feltárták azt a fizikai folyamatot, ami aközben megy végbe, amikor egy kocka csokoládé szétolvad az ember szájában. Ezt egy 3D-s nyomatatóval előállított, emberi nyelvre hasonlító berendezés segítségével vizsgálták. Megállapították, hogy a kísérletben használt luxus márkájú étcsokoládé vékony, filmszerű zsírréteget képez a nyelv felületén, amikor szétolvad – ez pedig az a kulcsfontosságú tényező, amely a csokoládé fogyasztásához köthető csodálatosan selymes érzetet kelti az emberben.
A zsírréteg kialakulását követően szilárd kakaórészecskék csapódnak ki a csokoládéból, aminek a taktilis érzet szempontjából van jelentősége.
A kutatók szerint egy csokoládé akkor ad felejthetetlen élményt, ha a zsírréteg a külső részén helyezkedik el, és hatékonyan befedi a kakaószemcséket. A szétolvadó csokoládé érzetéhez kevésbé járul hozzá a csoki belsejében található zsírtartalom – amelyet akár csökkenteni is lehetne anélkül, hogy ez a fogyasztás élményére hatással lenne.
Ennek a folyamatnak a részletes feltárása segíthet abban, hogy olyan újgenerációs csokoládékat fejlesszenek ki, amelyek a magas zsírtartalmúak érzetét keltik, de sokkal kevesebb zsírt tartalmaznak.
Forrás: MTI/24.hu