Gyerek

Egy állami gondozott lánnyal énekel duettet Tóth Vera

A legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő gyerekekért énekel Tóth Vera egy állami gondozott lánnyal, Cinivel.
2023. Május 24.
Tóth Vera

„Mindenkiben ott rejlik a tehetség, de ahhoz, hogy kibontakozhasson, szükségünk van valakire, aki támogat minket, lehetőséget teremt a kiteljesedésre és segít megbirkózni a megbélyegzéssel”Tóth Vera az állami gondoskodásban élő gyerekeket támogató Világszép Alapítvány nagykövete lett, és gyereknap alkalmából a szervezet egyik mentoráltjával előadott duettben hívja fel a figyelmet a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő gyerekekre.

Bármilyen fájdalmas is, sajnos igaz, hogy az állami gondozott gyerekeknek a szülői szeretet hiányában sokkal kevesebb esélyük van az önálló, boldog életre, mint családban nevelkedő társaiknak. A Hiszek benned című dal videóklipje május 24-én szerdán 19:00-kor debütál Tóth Vera Youtube csatornáján és közösségimédia-felületein.

Az állami gondozott tehetségek könnyebben elkallódnak

Egy gyermekotthonban felnövő fiatal általában csak azt kapja meg, ami a fizikai létezéséhez szükséges: egy ágyat, ételt, ruhákat és szabályokat. A folyamatosan változó személyekkel és gyakran cserélődő környezetben képtelenek valódi, bizalmi kapcsolatokat kialakítani, alapvető mintákat elsajátítani, a tehetségüket kibontakoztatni.

A gyermekotthonok dzsungel-szabálya mindent felülír: a mindennapok átvészelése elveszi az energiát az önbecsülés és önmegvalósítás elől. Így indul a nagybetűs élet az állami gondoskodásában élőknek, pedig minden gyerek tehetséges valamiben, csupán feltétel nélküli szeretet és sok-sok pozitív megerősítés kell ahhoz, hogy megtalálja ezt magában.

A családjukból kiemelt gyerekekkel foglalkozó Világszép Alapítvány egyéni mentorok, táborok, délutáni foglalkozások, mesélők és egy saját óvoda segítségével olyan egyéni- és csoportos figyelmet biztosít 150 többszörösen traumatizált gyereknek, amely által átélhetik, hogy a világ számukra is lehet szép és lehetőségekkel teli.

Ebben a különleges dalban nemcsak az ő történetük szólal meg Cini hangján, hanem az összes olyan gyereké, aki külső megerősítés nélkül nehezen bízik magában.

Tóth Vera és Cini klipforgatása

Fotó: Turós Balázs

A kiszolgáltatott gyerekekért éneleknek

Cini arcát a klipben tudatosan nem mutatják, ugyanis rengeteg az előítélet azzal a közel 23.000 fiatallal szemben, akik ma Magyarországon gyermekotthonban élnek, és akik sajnos sokszor saját magukat is “zacis”-ként emlegetik. Pedig nem az ő, hanem az őket elhagyó, elhanyagoló, vagy akár bántalmazó felnőttek hibája, hogy gyakran kerülnek a társadalom peremére.

„Büszkék vagyunk rá, hogy Tóth Vera is csatlakozott hozzánk és nagykövetként különleges hangjával juttatja el üzenetünket mindenkihez, akinek bátorításra van szüksége – ez a dal értük született” – áll a Világszép Alapítvány közleményében.

„Én tudom, milyen az, amikor azért bántanak, mert más vagy. Engem a túlsúlyom miatt csúfoltak kiskoromban, viszont volt kivel megosztanom a problémáimat és a szüleim mindig támogattak. A Hiszek benned minden olyan gyerekről szól, akinek nincs kihez fordulnia. Szerencsére az alapítvány megadja a Világszép fiataloknak azt a feltétel nélküli szeretetet, értő figyelmet, amire a leginkább szükségük van. Számomra minden gyerek egyformán értékes, és megismerve az alapítvány munkáját, látom, mennyire nélkülözhetetlen, amit tesznek nap mint nap. Ezt a megerősítést muszáj minden gyereknek megkapnia” – mondja Tóth Vera

Cini, Tóth Vera duettpartnere

Cini a Világszép Alapítvány mentoráltja – Fotó: Turós Balázs

Cini számára is nagy lépés a közösen megálmodott produkció: „Tartottam tőle, hogy milyen ember lesz ez a celeb, de Vera annyira laza és jófej, nagyon közvetlen. Ami pedig kijött a torkából, az egy csoda. Én ott azt éreztem, hogy én is ilyen szeretnék lenni, én is így szeretném magam érezni a mikrofon mögött a stúdióban. Zoli is egy iszonyat nagy zseni: ami nagyon-nagyon tetszett, hogy türelmes” – meséli a forgatásról és a dal szerzőjéről, Mujahid Zoliról Cini.

Mujahid Zoltán elhivatottan dolgozott azon, hogy a dal zenei világa tükrözze az alapítvány üzenetét: „Pedagógusként számos gyermeket tanítottam, így mindig is fontos volt számomra a kicsik lelki világa, ezért szívügyemnek éreztem, hogy megírjam a dalt. Bízom benne, hogy a Hiszek benned című szerzeményem sok gyermek lelkét gyógyítani fogja.”

Grósz Arthur a zenei vonalon túl szintén nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a dalt hallgatók átérezzék a gyerekek problémáját: „A Hiszek benned valahol mindenkinek szól. Minden embernek szüksége lenne egy segítő kézre, ami egy olyan irányból nyúl felénk, ami a bennünk rejlő dolgokat segít megvalósítani, önmagunkat segít jobbá tenni és felemelni minket.”

A Hiszek benned című szám zenéjét Mujahid Zoltán és Grósz Arthur, dalszövegét pedig Szabó Ági szerezte.

A Hiszek benned című dal alkotói

Szabó Ági dalszövegíró. Mujahid Zoltán dalszerző. Tóth Vera énekesnő, Grósz Arthur Valentin zeneszerző, hangszerző, hangmérnök – Fptó: Turós Balázs

Gyűjtésbe kezdett Tóth Vera

A dal megjelenésével egy időben Vera 5.000.000 forint összegyűjtését tűzte ki célul a Világszép Alapítvány számára, hogy továbbra is folyamatos egyéni figyelmet biztosíthassanak állami gondoskodásban élő gyerekeknek.

Forrás: Világszép Alapítvány, Fotó: Nyitókép: Fotocentral.hu