Az enyémek rendszertelenül, vagy túl sokat, vagy túl keveset isznak, de soha nem eleget és soha nem a megfelelő időben. Valahogy mindig az esti lefekvés után jut eszükbe, hogy szinte semmit nem ittak egész nap, akkor persze három pohárral is lemegy a torkukon, fél óra múlva pedig sorban állás van a mosdók előtt – alvás helyett.
A következő üdítőkkel azonban kifogtam rajtuk, illetve magamon. Ezekből soha nem tudok annyit készíteni, hogy ne fogyjon el pillanatok alatt, és ne álljanak sorba a konyhapult előtt a következő adagért. Mivel gyerekekről van szó, ezért olyan recepteket válogattam, amelyekben nincs cukor, az ital édesítéséről másképp gondoskodunk.
Remélem, mindenki megtalálja közöttük a kedvére valót.
Klasszikus limonádé (kb. 2 liter)
Hozzávalók:
6+1 db friss citrom
1 teáskanál folyékony stevia
1,8 liter víz
Elkészítés:A citromokat megmosom, hat darabot félbevágok, kicsavarom a levüket, a magokat eltávolítom. A maradék egy citromot vékonyan felkarikázom. Egy nagy üvegbe beleöntöm a frissen préselt citromlevet, a vizet, hozzáadom a steviát (ha valaki édesebben szereti, növelheti az adagot ízlése szerint). A hozzávalókat alaposan összekeverem, majd hozzáadom a citromszeleteket is. Fogyasztás előtt két órára hűtőbe teszem. Jól illik hozzá a friss mentalevél. Én szoktam bele pár szem magozott meggyet vagy cseresznyét is dobni a látvány kedvéért.
Bazsalikomos limonádé juharsziruppal (2 adag)
0,6 dl frissen facsart citromlé
5 dl víz
3 evőkanál juharszirup
1 evőkanál apróra vágott friss bazsalikomlevél
(TIPP: A juharszirup melegen könnyebben oldódik a vízben.)
Az összes hozzávalót egy nagy kancsóba tesszük és alaposan összekeverjük, amíg a bazsalikomlevelek össze nem törnek.
Azonnali fogyasztás esetén nem szükséges leszűrni, ebben az esetben a limonádét jégkockával töltött poharakba töltjük. Ha hűtőben tároljuk fogyasztás előtt (érdemes legalább egy órát várni, hogy az ízek összeérjenek), akkor szervírozás előtt mindenképpen szűrjük le.
Málnás limonádé
A receptben található mérték alapja egy 2,5 dl-es bögre.
1 bögre frissen facsart citromlé
¾ teáskanál folyékony stevia
1 bögre friss vagy fagyasztott málna
5 bögre víz
3 bögre jégkocka
A málnát, a steviát és a citromlevet turmixgépbe teszem és pár pillanat alatt összekeverem. A keveréket kancsóba töltöm, hozzáadom a vizet és a jeget. Alaposan összekeverem és máris fogyasztható. A málna helyett fekete áfonyával is érdemes kipróbálni.
A házilag készített limonádé nagy előnye, hogy pontosan tudom, mi kerül bele, a mennyiséget is én határozom meg, nincs pazarlás, felesleg, friss hozzávalókból készül, amiket akár a balkonon is megtermeszthetünk.
Az italok elkészítésében a gyerekek is segédkezhetnek: a kisebbek szuperül tudják a jégkockákat az üvegbe, pohárba dobálni, a nagyobbak összekészíthetik a fűszernövényeket, hozzávalókat (közben megbeszélhetjük, hogy melyik növény mi másra használható még, mi jut eszükbe az illatukról, formájukról stb.), a még nagyobbakra a citromok felvágását, kifacsarását is rábízhatjuk szülői felügyelet mellett. Igazi családi csapatmunka!