Gyerek

Utálja a gyerek a céklát? És ha süti készül belőle?

A cékla gyönyörű, egészséges, de megosztó. A jó hír azonban az, hogy könnyen belecsempészhetjük süteményekbe alapanyagként és így már a gyerekek is megeszik.
2024. Február 23.
brownie
Kép: Getty Images

A céklát bizony nem mindenki szereti, meglehetősen megosztó zöldség. De mi van akkor, ha nem levest, salátát vagy savanyúságot csinálunk belőle, hanem süteményt?

Mondjuk csokis-céklás süti? Vagy almával kombinálva? Mutatunk két receptet, ami garantáltan elfogy 10 perc alatt és még az elkészítése is pofon egyszerű.

Csokis-céklás álom

Hozzávalók: 3 db nagyobb főtt cékla, 2 bögre liszt, 1 bögre cukor vagy nyírfacukor, 1 bögre tej (lehet zabtej is), 1 tábla étcsokoládé, 1 csomag sütőpor, 1 marék durvára vágott dió, de ez el is hagyható.

Elkészítés:

A lisztet, a cukrot és a sütőport összekeverjük. A csokoládé harmadát lereszeljük, a maradék részét pedig durvára törjük, majd hozzáadjuk a keverékhez (ha diót is teszünk bele, akkor azt is most keverjük hozzá). Öntsük hozzá a tejet és keverjük össze. Közben főzzük meg a céklát, majd turmixoljuk le és adjuk hozzá a tésztához. A masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntsük és egyengessük el. Előmelegített sütőben 180 °C-on 20-25 perc készre is sült.

Céklás-almás muffin

Ez a recept talán még egyszerűbb, mint az előző, bár az sem volt túl bonyolult. Lássuk.

Hozzávalók: 1 cékla, 1 alma, 5 dkg zabpehely, 10 dkg kókuszreszelék, 2 tojás, 2 evőkanál méz, 0,5 dl víz, 2 késhegynyi szódabikarbóna

Elkészítés:

Az almát és a célkát hámozzuk meg, reszeljük le és keverjük össze a többi hozzávalóval. Muffin formákba kanalazzuk és körülbelül 30 perc alatt 180 fokon süssük meg.