A céklát bizony nem mindenki szereti, meglehetősen megosztó zöldség. De mi van akkor, ha nem levest, salátát vagy savanyúságot csinálunk belőle, hanem süteményt?
Mondjuk csokis-céklás süti? Vagy almával kombinálva? Mutatunk két receptet, ami garantáltan elfogy 10 perc alatt és még az elkészítése is pofon egyszerű.
Csokis-céklás álom
Hozzávalók: 3 db nagyobb főtt cékla, 2 bögre liszt, 1 bögre cukor vagy nyírfacukor, 1 bögre tej (lehet zabtej is), 1 tábla étcsokoládé, 1 csomag sütőpor, 1 marék durvára vágott dió, de ez el is hagyható.
Elkészítés:
A lisztet, a cukrot és a sütőport összekeverjük. A csokoládé harmadát lereszeljük, a maradék részét pedig durvára törjük, majd hozzáadjuk a keverékhez (ha diót is teszünk bele, akkor azt is most keverjük hozzá). Öntsük hozzá a tejet és keverjük össze. Közben főzzük meg a céklát, majd turmixoljuk le és adjuk hozzá a tésztához. A masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntsük és egyengessük el. Előmelegített sütőben 180 °C-on 20-25 perc készre is sült.
Céklás-almás muffin
Ez a recept talán még egyszerűbb, mint az előző, bár az sem volt túl bonyolult. Lássuk.
Hozzávalók: 1 cékla, 1 alma, 5 dkg zabpehely, 10 dkg kókuszreszelék, 2 tojás, 2 evőkanál méz, 0,5 dl víz, 2 késhegynyi szódabikarbóna
Elkészítés:
Az almát és a célkát hámozzuk meg, reszeljük le és keverjük össze a többi hozzávalóval. Muffin formákba kanalazzuk és körülbelül 30 perc alatt 180 fokon süssük meg.