A dán tudósokat is meglepte a felfedezés, mivel korábban általános nézet volt, hogy a fehérje laktatóbb, mint a zöldségek. Azonban a Koppenhágai Egyetem munkatársai felfedezték, hogy a rostokban gazdag étel hatására tovább érezzük magunkat jóllakottnak, mintha húst ennék, ezért kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz.
“Ez az első tanulmány, amely azt vizsgálja, hogy miként hatnak éhségérzetünkre a fehérjék és a rostok. Úgy néz ki, hogy épp a hüvelyesek segítsenek abban, hogy hosszú ideig úgy érezzük, teli a gyomrunk, míg a húsokkal nem feltétlenül ez a helyzet” – mondja Anne Raben professzor, a Koppenhágai Egyetem munkatársa.
A felmérés során 43 fiatal férfi számára tálaltak három különféle menüt. Volt köztük bab és borsó alapú, de volt köztük disznóhússal és borjúhússal töltött változat is. Amikor a résztvevők a borsó és bab alapú ételt ették, 12 százalékkal kevesebb kalóriát fogyasztottak, ugyanakkor hosszabb ideig érezték magukat jóllakottnak.
A Food and Nutrition című szaklapban publikált kutatás szerint éppen ezért érdemes hüvelyesek fogyasztani, ha fogyni szeretnénk.
Kapcsolódó cikkeink egészséges táplálkozás témában:
- A bab, a borsó és a lencse is segít a fogyásban
- 5 rostdús tipp székrekedésre
- Csicseriborsót egyél, hogy boldog légy!
Forrás: Medipress