Gyermekbetegségek

C-típusú Niemann-Pick betegség (NP-C) – Tünetek és kezelés

A C-típusú Niemann-Pick betegség (NP-C) egy olyan ritka genetikai neurológiai betegség, amelyet a lipidek felhalmozódása okoz.
2018. Szeptember 11.
NPC: az agy és kisagy károsodása miatt akadozó beszéd

A Niemann-Pick betegség autoszomális recesszív módon, azaz lappangva öröklődő genetikai betegség, amelynek első klinikai leírása a 20. század elejéről származik, és egy német orvoshoz, Albert Niemann nevéhez kötődik. Az 1930-as években egy német patológus, Ludwig Pick személyéhez köthető a betegség patológiai jellemzése.

Az 1950-es évek végén illetve 60-as évek elején az addig egységesen kezelt betegséget Crocker és Farber osztotta fel négy típusra (A,B,C,D).

A C-típusú Niemann-Pick betegség 50.000-150.000 emberből 1-et érint a szakirodalmi adatok alapján, ugyanakkor – a betegség diagnózisának nehézsége miatt – valószínűleg ennél az értéknél magasabb lehet az érintettek száma.

A C-típusú Niemann-Pick betegség

A Niemann-Pick-betegségben egy enzim hibája folytán szfingomielin (a zsíranyagcsere egyik terméke) vagy koleszterin halmozódik fel, amelyek károsítják a sejtek szerkezetét és működését.

A betegség leggyakrabban csecsemő- és gyermekkorban jelentkezik, de felnőttkorban is kialakulhat. A C-típusú Niemann-Pick betegség kezdete főként 3 hónapos és 6 éves kor között jelentkezik, a betegségben érintettek 60-70%-a ebbe a korcsoportba tartozik. Az ő várható élettartamuk 8-25 év.

A betegség progresszív és halálos kimenetelű, és nagyfokú egészségkárosodással jár. Minél korábban jelentkeznek a neurológiai tünetek, annál rövidebb a beteg várható élettartama.

A C-típusú Niemann-Pick betegség tünetei

A betegség tünetei igen változatosak, ezért a NP-C-szindrómát gyakran összetévesztik más neurológiai betegségekkel, illetve sok esetben nem is ismerik fel.

Csecsemőkorban sárgaság, máj és lép megnagyobbodás jelentkezhet, később lépnek fel a kórkép idegrendszeri tünetei.

A pszichiátriai tünetek sokszor a betegség első komolyabb megnyilvánulásai (főleg az adoleszcens és felnőttkori betegségkezdetűekben). A betegség az agy és kisagy károsodása miatt akadozó beszédet, nyelési zavarokat, izomtónus-zavarokat okoz, ügyetlenséggel, esetlenséggel, illetve a finom motoros készségek zavarával, értelmi fogyatékossággal és epilepsziás görcsökkel jár. Jellemző tünet a vertikális (leginkább a lefelé irányuló) szemmozgászavar, a nevetéssel összefüggő izomtónusvesztés és az alvási ciklus megfordulása.

Az adoleszcens és felnőttkori betegségkezdet esetén többféle pszichopatológiai tünet jelentkezhet (pl. hallucinációk, kényszeres tünetek, figyelemzavar-hiperaktivitás tünetei, depresszióra és bipoláris zavarra emlékeztető kép).

A kognitív zavarok közül a tanulási nehézséget, memóriazavart, az információfeldolgozás lelassulását, a gondolkodás flexibilításának csökkenését, a tervezés és szervezés zavarait lehet kiemelni.

A C-típusú Niemann-Pick betegség diagnózisa, kezelése

Az NP-C diagnózisának felállítása nem egyszerű, hiszen nincsenek specifikus tünetei, és a diagnosztikai vizsgálatok csak erre szakosodott laboratóriumokban végezhetőek el.

Ha a tünetek felvetik a NP-C gyanúját, speciális laboratóriumi és genetikai vizsgálatok szükségesek annak diagnózisához, amit máj-és bőrbiopsziával nyert szövetminta-vizsgálat támaszthat alá. Az agyban található elváltozások képalkotó eljárásokkal észlelhetőek.

A C-típusú Niemann-Pick betegség hátterében két gént azonosítottak, ezek az NPC1 gén és az NPC2 gén. Az érintett betegek döntő többségénél az NPC1 gén mutációi, míg az érintett betegek kis részében az NPC2 mutációi okozzák a betegséget. A Niemann-Pick C betegség mindkét génje molekuláris genetikai vizsgálatokkal vizsgálható.

Mivel ez a betegség ma még gyógyíthatatlan, ezért a kezelés kizárólag a szövődmények megelőzésére és gondozására tud szorítkozni A pszichiátriai tünetek terápiájában gyógyszeres kezelés szükséges.

Jó tudni!

Amennyiben egy párnak C-típusú Niemann-Pick betegséggel érintett gyermeke volt/van, akkor erősen fokozott (konkrétan 25 %-os) specifikus ismétlődési kockázattal kell számolniuk minden további utódvállalásuk során C-típusú Niemann-Pick betegséggel érintett utódra vonatkozóan. Emiatt javasolt a tervezett gyermekvállalás, és még a fogamzás előtt feltétlen indokolt és javasolt Genetikai Tanácsadó felkeresése.

A C-típusú Niemann-Pick betegségnél – mint minden genetikai betegségnél – az érintett beteg személy DNS mintájából specifikus molekuláris genetikai vizsgálattal indokolt vizsgálni az NPC1 és NPC2 gének kórokozó mutációját. Amennyiben sikerült azonosítani valamelyik génben a kórokozó mutációt, akkor ezt követően végezhető egy következő utódvállalás során specifikus magzati vizsgálat.

Megfelelő javallat fennállása esetén magzati molekuláris genetikai vizsgálat céljára a várandósság 12. hetében korion biopszia (korion boholy) mintavétel elvégzése indokolt és javasolt.

Kapcsolódó cikkek: