Gyermekbetegségek

Ótvar tünetei és kezelése gyerekeknél

Az ótvar (impetigo) egy fertőző, felületes, gennyes bőrbetegség, mely elsősorban az arcon jelenik meg. Rendkívül gyorsan terjed, csecsemőkre különösen veszélyes. Hogyan kezelhetjük?
2017. Március 27.

Mi az ótvar?

Az ótvar (impetigo) egy fertőző, felületes, gennyes bőrbetegség, mely gyermekeknél elsősorban az arcon, illetve az ajkak körül fordul elő. Kialakulásáért kétféle baktérium felelős (Staphylococcus, Streptococcus). Hátterében mindig a bőr hámsérülése áll, amely lehetővé teszi a kórokozók megtelepedését. Bőrsérülést eredményezhet állatharapás, rovarcsípés vagy bármilyen, a bőr felületét károsító tényező. Az ótvar újszülöttekre és csecsemőkre különösen veszélyes, mert nagy bőrfelületet érinthet. Jelentőségét az adja, hogy a veséket érintő, súlyos szövődménye lehet. A párás levegő, a rossz szociális, higiénés környezet vagy a már fennálló, a szervezet ellenálló képességét gyengítő betegség kedvez a terjedésnek.

Az ótvar tünetei

Az ótvar 1-2 mm átmérőjű vörös folttal kezdődik, amelyből vörös udvarú, viszkető hólyagok alakulnak ki. A hólyagok főként az arcon és az ajkak környékén, de a testfelület más részein, például a végtagokon is megjelenhetnek. Ezek megnyílnak és nedvezni kezdenek, a váladékból pedig kialakul a betegségre jellemző, a bőrfelülethez erősen tapadó mézsárga pörk. Vakarózással aztán nagyon könnyen más testfelületre is át lehet vinni a fertőzést. Ótvar esetén a közeli nyirokcsomók is duzzadtak lehetnek.

Az ótvar diagnózisa, kezelése

Ha az elváltozást szabad szemmel és kézi nagyítóval is megtekinti az orvos, az legtöbbször önmagában is elég a diagnózishoz. Kérdéses esetekben bakteriológiai tenyésztés segíthet az egyértelmű diagnosztizálásban.

Kezelésekor először a pörköket kell eltávolítani, de a száraz pörköket semmiképpen nem szabad erőszakosan letépni. A legjobb, ha 15-20 percig áztatod naponta többször kamillateás vagy patikában kapható fertőtlenítő hatású, általad elkészített oldattal (egy tabletta 1 liter vízben feloldva), steril gézlappal borogatod, majd finoman eltávolítod a száraz részeket, és a helyét ezután bekened az orvos által felírt szerekkel (fertőtlenítő ecsetelővel, majd krémmel). A sebkezelés befejeztével a sebek vékony kötözésével megakadályozhatod a fertőzés továbbterjedését.

Az ótvar csecsemők esetében különösen veszélyes, ezért fontos a higiéniai szabályok betartása

Bizonyos esetekben – ha az orrnyílásban is van tünet, vagy sok, szóródó kiütés esetén – szükség lehet szájon át szedhető gyógyszeres, antibiotikumos kezelésre is, mely segíthet az egész szervezetet érintő szövődmények megelőzésében. A bőrelváltozások rendszerint nyomtalanul gyógyulnak, de nem ritka a kiújulás, főleg a gyenge ellenálló képességű betegek esetében. Szakszerű kezelés esetén pár nap alatt meggyógyulhat a gyermek, aki csak a teljes gyógyulást követően térhet vissza a közösségbe.

Az ótvar megelőzése

A megfelelő tisztálkodás és a bőr apró sérüléseinek kezelése segíthet. Ha a családban van ótvaros kis beteg, a továbbterjedés megelőzésére fontos a higiénia pontos betartása, a gyakori kézmosás, a körmök rövidre vágása, valamint a környezetben lévő tárgyak, törülközők fertőtlenítése.

Hasznos információ az ótvarról

Az ótvar gyakorta függ össze a “gennyes” orrfolyással (nátha, arcüreggyulladás, tüszős mandula- és torokgyulladáshoz társuló orrfolyás, középfülgyulladás). A gyakori és megfelelő orrporszívózás és az arc tisztán tartása különösen fontos tehát a picik esetében.

Szaklektor: dr. Boros-Gyevi Márta bőrgyógyász-kozmetológus

A cikk a Kismama magazin Gyermekbetegségek különszámában jelent meg.

Ezek a cikkek is az ótvar témához kapcsolódnak: