Kamasz

17 éves fiút ért súlyos baleset a gyakorlaton

Veszélyeztetés miatt vádat emeltek egy tiszakécskei asztalos ellen.
2023. Március 23.
asztalosműhely
Fotó: Getty

Veszélyeztetés miatt vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség egy tiszakécskei asztalos ellen, mert felügyelet nélkül hagyott egy szakmai gyakorlatra hozzá beosztott tizenhét éves fiút, aki eközben levágta négy ujját a fűrészgéppel.
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség közleményében azt írta, hogy maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt folyik az eljárás.

A vádirat szerint a tiszakécskei egyéni vállalkozó szakképzési munkaszerződés alapján foglalkoztatta műhelyében a bútorasztalosi tanulmányait folytató fiút.
Az egyik hétvégi munka során, 2022. április 23-án az asztalos különböző lécek fűrészgéppel történő méretre vágásával bízta meg a tanulót, majd a feladat kiadása után elhagyta a műhelyt.
A diák a ráosztott munkát így önállóan, folyamatos felügyelet nélkül végezte. Mivel a megmunkálandó faanyagot szálkásnak ítélte meg, kesztyűt vett fel, amelyet fűrészgép használatakor nem viselhetett volna. A munkafolyamat során az egyik léc a fűrészgépben megakadt. Azt a tanuló – a munkabiztonsági előírásokat megszegve – nem tolófa használatával, hanem kézzel igazította meg. A kesztyű azonban beakadt a fűrészgép alkatrészébe, ennek következtében a gép levágta a fiú jobb kezének kisujját és csonkolta további három ujjának első ujjperceit.

Azt gondoljuk, hogy tizenéves gyerekünkért már nem kell aggódni, de tény: nem lehetünk ott vele minden pillanatában. Féltjük őt, ha bulizni megy, vagy délután lóg valamerre, de azt gondoljuk, az iskolában, vagy tanárai, mesterei között legalább biztonságban van. Ugyanez vonatkozik a gyakorlati helyekre: óriási felelősség fiatalokra vigyázni ott, ahol veszélyes gépek működnek. Ám pont annak kéne tudnia ezt, aki szakember az adott területen. Még a józan ész is óvatosságot diktál, ehhez még munkavédelmi törvény sem volna szükséges.

Ettől függetlenül  az érintett asztalos egyértelműen megszegte annak előírásait, amikor nem felügyelte és irányította folyamatosan a fiú munkáját. Nem hívta fel a figyelmét arra sem, hogy a szabálytalan munkavégzés balesetveszélyes, ezért történhetett meg a baj.

A férfi sorsáról a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni, reméljük a diák keze is regenerálódik, amennyire lehetséges.

Forrás: MTI
Címlapképünk illusztráció.