Kamasz

Már több ezer éve is a ruházatára panaszkodott egy kamasz az anyjának

Egy ókori babilóniai üzenet kering a TikTokon, amiben arról panaszkodik az anyjának egy iskolás fiú, hogy szegényes a ruhája a többi diákéhoz képest. Úgy tűnik, van, ami soha nem változik.
2023. Szeptember 11.
ókori agyagtábla
Kép: Getty Images

A diák Iddin-Szin levele időszámításunk előtt 18. században, Mezopotámiában keletkezett és az anyjának, Zinunak írta – adta hírül az IFL Science nyomán a 24.hu a TikTokon keringő üzenet történetét. A levél megírásakor Iddin-Szin távolt volt otthonától és anyjától. A fiú a ruházatára panaszkodik anyjának

 „Mondd meg Zinu úrnőnek: Iddin-Szin a következő üzenetet küldi” – olvasható az agyagtáblára írt ékírásos levélben. „Az istenek, Sama, Marduk és Ilabrat tartsanak meg téged örökké jó egészségben a kedvemért. Az itteni fiatal urak ruhája évről évre jobb lesz, de te hagyod, hogy az én ruhám évről évre rosszabb legyen. Sőt, kitartóan ragaszkodtál ahhoz, hogy a ruháim egyre szegényesebben és hiányosabban készüljenek. Abban az időben, amikor nálunk a gyapjú úgy fogy, mint a kenyér, te szegényes ruhákat készítettél nekem” – panaszkodott a fiú.

Majd így folytatja: Adad-iddinam fiának két új ruhakészlete van, míg nála egyetlen ruhakészletből is felhajtás lesz. „Annak ellenére, hogy engem te szültél meg, őt pedig az anyja csak örökbe fogadta, az anyja szereti őt, míg te, te nem szeretsz engem.”  

Úgy tűnik van, ami soha nem változik.