Kamasz

“A gyerekek azt látják, hogy bántjuk egymást” – kampány az iskolai bullying ellen

"Ne Bántsátok Egymást!" címmel figyelemfelhívó kampányt indított a Kamaszfesztivál felsős és középiskolás diákoknak. Arra kérnek szülőt, diákot, pedagógust, hogy adjanak piros lapot a bántalmazásnak.
2024. Március 11.
iskolai bántalmazás
Kép: Getty Images

Az UNICEF Magyarország iskolai bántalmazással kapcsolatos felmérése szerint a megkérdezett diákok 66 százalékát rendszeresen éri fizikai, lelki vagy verbális erőszak, az esetek csaknem felében napi szinten. A magyar diákok 85 százaléka megtapasztalta már az iskolai bántalmazást. Az UNICEF-nek megszólaló diákok elmondása szerint a bántalmazás általában az osztályteremben történik, de időnként átkerült az online térbe a bullying.

Tavaly novemberben egy sümegi kamasz vonat elő vetette magát, a feltételezések szerint azért, mert társai folyamatosan csúfolták, gúnyolódtak vele. – Ez volt az utolsó csepp a pohárban – mondta Nagy Anita, a 8K Alapítvány ügyvezetője, a Kamaszfesztivál alapítója, aki azonnal cselekedett, és elindította a ‘Ne bántsátok Egymást’ kampányt. A Kamaszfesztivál projekt a tanév végi osztálykirándulások országos gyűjtőprogramja felsős és középiskolás osztályoknak. A kamaszok egy helyen, egy időben közösen vehetnek részt egy biztonságos, edukatív, szórakoztató – koncertekkel, különféle programokkal – eseményen már évek óta. – A tanév során a Kamaszfesztiválnak különféle aktivitásai vannak, meséli Nagy Anita. Ilyen többek között a Javíts egy jegyet pályázat vagy a Legszuperebb osztályközösség kihívás. Ezekhez az aktivitásokhoz kapcsolódott januárban a ‘Ne bántástok Egymást’ kampány is, amelynek célja a bántalmazás elleni fellépés és a támogató közbeszéd kultúrájának erősítése.

A Kamaszfesztivál évközi kihívásaihoz az ország minden tájáról csatlakoznak iskolák, osztályközösségek, több osztályfőnök visszajelzése alapján is „behúzza” a gyerekeket, tudjuk meg Nagy Anitától. Bár szokás úgy tekinteni a mai kamaszokra, mint énközpontú generációra, valójában nekik is ugyanúgy szükségük van a kapcsolódásra és a közösségi élményekre, mint bármelyikünknek.

A ‘Ne bántástok Egymást’ kampány lényege, hogy létrehozták az úgy nevezett Bántalmazás Elleni Paktumot, ami egy vállalás. – Nincs benne teljesíthetetlen követelmény. Egyszerűen csak arra kér a paktum, hogy a gyerekek legyenek egymással egy kicsit kedvesebbek, figyelmesebbek. A gyerekeknek lehetőségük van arra, hogy beszéljenek arról, mi is az a bántalmazás, és eldöntsék, hogy a paktumba foglaltakat vállalják-e. Kampányokat szervezhetnek, piros lappal szelfizhetnek, plakátokat, felhívásokat készíthetnek buzdítva másokat is arra, hogy csatlakozzanak, mindezt a saját nyelvükön, a saját szavaikkal. A paktumhoz bárki csatlakozhat – diákok, szülők, tanárok –, akik elutasítják a bántalmazás minden formáját és jó mintát szeretnének mutatni – fogalmaz Nagy Anita. A Paktum aláírói nemcsak elkötelezik magukat a bántalmazás elutasítása mellett, hanem arra is vállalkoznak, hogy figyeljenek társaikra, és felszólalnak, ha problémás helyzetet tapasztalnak.

A paktumot már több ezren aláírták és a kapcsolódó események – például a hétfő esténként megtartott megbeszélések, amelyeken olyan szakértőket kérdezhetnek a gyerekek, mint például Szél Dávid pszichológust, Szlankó Violát, az UNICEF Gyermekvédelmi igazgatóját vagy Stáhly Kata pszichológust, a Hintalovon Alapítvány  munkatársát – is népszerűek. Nagy Anita pedig rendhagyó óra keretében beszélget osztályokkal online formában, ha erre felkérik. – Ezeken az alkalmakon a gyerekek elmondhatják személyes tapasztalataikat, megoszthatják gondolataikat és tudatosíthatják magukban is, hogy bizony nem csak az bántalmazás, ha megütünk valakit. Nagy Anita az eddigi tapasztalatok alapján azt mondja, már fogalmi szinten sem egyértelmű sokaknak, hogy mit nevezünk bántalmazásnak. – A tanárok sokszor úgy élik meg, hogy fegyelmezési nehézségeik vannak az osztályban. Sokan meglepődnek, hogy bizony ide tartozik a kibeszélés vagy a csúfolódás is, vagy az is, ha valakit visszahúzok a kapucnijánál fogva, amikor el akar menni. Tehát nem csak a verekedés vagy a szidás. A gyerekek a körülöttük élő felnőttek sokszor akár rejtett feszültségeit veszik át. Azt a mintát követik, amit a társadalomban látnak. És azt látják, hogy bántjuk egymást – mondja Nagy Anita arra a kérdésre, hogy miért válhat bántalmazóvá egy gyerek.

A kampány március 27-ig tart, van idő még csatlakozni hozzá!

Bántalmazás Elleni Paktum

Alulírott diák/pedagógus/szülő elkötelezem magam az erőszakmentes és támogató közösségi értékek mellett.

A Bántalmazás Elleni Paktum aláírásával az iskolai közösség javítása érdekében vállalom, hogy mindent megteszek a biztonságos és támogató környezet kialakításáért:

 

1.Igyekszem megérteni mások érzelmeit, hiszen tudom, hogy mindenki más és más, és mindannyiunknak megvan a saját egyedi története és küzdelme.

 

2. Közösségem minden tagját tisztelettel kezelem, függetlenül attól, hogy néz ki, hogy tanul, milyen háttérrel, fogyatékossággal, anyanyelvvel, hitvallással, mássággal, vagy véleménnyel rendelkezik, azok felett nem ítélkezem. A tisztelet alapvető jog mindenki számára.

 

3. Nyíltan és odafigyelve kommunikálok, figyelembe véve mások nézőpontját és érzéseit. Konfliktus esetén párbeszédre törekszem.

 

4. Vállalom a felelősséget saját cselekedeteimért és azok következményeiért.

 

5. Csatlakozom azok közösségéhez, akik teljes mértékben elutasítják az erőszakot, zaklatást és bántalmazást.

 

6. A saját közösségem fejlődéséért, továbbá a befogadó, támogató környezet kialakítása és fenntartása érdekében együttműködöm társaimmal.

 

7. Sem az online, sem az offline térben nem bántok senkit sem szóban, sem fizikailag, és nem veszek részt mások kiközösítésében. Ha velem szemben követnek el ilyet, vagy ilyen helyzetnek tanúja vagyok, akkor segítséget kérek beavatkozásra illetékes személytől.

 

8. Ahhoz, hogy mindezt képes legyek betartani, figyelmet fordítok saját személyiségem fejlesztésére.