Kamasz

Ebből tudhatod, hogy valaki öngyilkos akar lenni

Megdöbbenve olvassuk a híreket az újabb és újabb öngyilkosságokról. Magas házakból ugranak ki emberek, vagy épp vonat elé lépnek. Ami igazán tragikus: sok a fiatal, akár tizenéves áldozat. Pedig az előjelek észrevehetők.
2023. Február 28.
tinédzser öngyilkosság
Fotó: Getty

Sok az önsértő fiatal, és hetente két huszonöt év alatti vet véget az életének, még többen vannak azok, akik próbálkoznak vele. Nemrégiben a Vadaskert Alapítvány adott ki nyilatkozatot arról, hogy megnőtt az egyéb mentális betegségek száma is a korosztály körében, például a pánikbetegség vagy evészavarok körében.

A serdülőkor mindig is nehéz időszak volt, mióta a világ a világ, ma sincs ez másképpen” – mondja Székely Zsuzsanna, a Lélektér Ifjúságsegítő Alapítvány elnöke. „Ilyenkor nagyon sok testi-lelki változáson mennek keresztül a fiatalok, ami krízis nekik és a családjuknak is. Talán ma annyival van nehezebb dolguk, hogy ez a felgyorsult világ és a társadalmi krízisek, mint például a pandémia, sokkal nagyobb és gyorsabb alkalmazkodást várnak az emberektől. A korosztálynak most sokkal több pszichés problémája van, mint a 2020 előtti időszakban, nagyon megviselte őket a járványidőszak, az online oktatás.”

Az alapítvány Ifjúsági Lelki Elsősegély Szolgálatot is működtet. Ez elérhető, ha valaki beszélgetne a problémájáról, krízisben van vagy éppen öngyilkos gondolatokkal küzd.

Mint az elnök elmondta, a korosztály sajátosságai miatt a fiatalok főleg párkapcsolati gondokkal telefonálnak, de gyakoriak a családi problémák, iskolai vagy munkahelyi nehézségek, önértékelési gondok is. Sajnos egyre több az olyan telefonáló, aki valamilyen pszichés betegséggel küzd, de az egészségügyi és szociális ellátórendszernek nincs elég kapacitása annyit foglalkozni velük, amennyire szükségük lenne. Azért “sajnos”, mert nekik telefonon nem igazán tudunk segíteni, hiszen egy telefonhívás nem alkalmas terápia folytatására, és a képesítésünk sincs meg hozzá – teszi hozzá.

Fontos tudni, hogy az öngyilkosság megelőzhető – mint azt hangsúlyozza a szakember. „Ez egy fontos alaptétel, ennek köztudatba kerüléséért dolgozunk, szervezünk konferenciákat, előadásokat. Fontos, hogy mindenki tudjon róla, hogy az öngyilkosságra készülők 80 százaléka jelzi előtte a szándékát vagy direkt (konkrétan mondja, hogy meg akarja ölni magát) vagy indirekt módon (például utal rá, hogy nincs értelme az életének, nem bírja már tovább, vagy éppen metaforákban mondja el ugyanezt, például hosszú utazásról vagy véget nem érő alvásról beszélve). Fiataloknál gyakori, hogy közösségi oldalakra tesznek ki búcsúüzeneteket, vagy éppen törlik magukat. Intő jel, ha valaki elajándékozza a számára fontos tárgyakat, kisállatát. Minden ilyen jelet komolyan kell venni, és rákérdezni konkrétan, hogy eszébe jutott-e már az, hogy megöli magát? A hiedelmekkel ellentétben ilyenkor nem adunk ötletet, hiszen aki nem gondolt rá, az a kérdés miatt nem lesz öngyilkos, aki viszont ezen rágódik, annak nagy megkönnyebbülést okoz beszélni ezekről a nyomasztó gondolatokról, tehát segítünk azzal, ha rákérdezünk.”

Itt segítenek

Az Ifjúsági Lelki Elsősegély a 13700 ingyenes telefonszámon hívható hétfőtől péntekig 17-21 óra között ingyenesen és névtelenül.