Kamasz

Egy jó anya-lánya kapcsolatban ez sem tabu

A hétköznapi élet során is rendkívül kellemetlen tünetekkel járó hüvelyszárazság már tinédzserkorban is előfordulhat, a fiatal lányok azonban sokszor nehezen kérnek segítséget.
2024. Március 06.
FOTÓ: GETTY IMAGES
FOTÓ: GETTY IMAGES

Kevés szó esik arról, hogy a hüvelyszárazság nem csupán az érettebb nőket érintheti, hanem bizonyos körülmények hatására egészen fiatal korban is kialakulhat. Az esetenként még csak általános iskolás lányok gyakran szégyellik magukat, nehezen kérnek segítséget, vagy nem is pontosan értik, hogy mi okozza a diszkomfortérzettel, irritációval, viszketéssel járó tüneteket, ami például tampon felhelyezéskor fájdalommal, esetleg vérzéssel is társulhat. A hüvelyszárazság mielőbbi kezelése pedig fontos feladat, mivel szövődményként akár állandósuló hüvelygyulladást vagy gyakori hólyaghurutot is okozhat. Ilyenkor egy szoros anya-lánya kapcsolat nagy segítséget jelenthet abban, hogy az érintett mielőbb megkapja azt a támogatást, amely elvezethet a teljes a gyógyuláshoz.

Hajlamosító tényezők: szélsőséges diéták vagy elhízás

A fiatalkorban jelentkező hüvelyszárazság több okból is kialakulhat. Ilyenek például a testsúlyproblémák, amelyek nem kívánatos hormonváltozásokat idézhetnek elő. A finomított szénhidrátok, állati eredetű zsírok és a magas ösztrogéntartalmú élelmiszerek – például a szója – túlzott fogyasztása következtében létrejövő gyors és erőteljes súlygyarapodás akár a menstruáció elmaradását is okozhatja. Szintén hüvelyszárazságot idézhet elő az egyoldalú, szigorú diéta is. Ez előfordulhat azoknál a lányoknál, akik versenysportot űznek, és amellett, hogy rendszeresen fizikai igénybevételnek teszik ki a testüket, szigorú diétát is követnek.

Sajnos nagyon sok 14-18 éves korú lányt érint az anorexia nervosa nevű krónikus betegség is, amelyet lelkizavar okoz. A tinédzsereket gyakran érik olyan káros hatások, amelyek miatt úgy érzhetik, hogy drasztikus fogyókúrára van szükségük. Az először ártatlan testsúlycsökkentésnek induló fogyókúra azonban könnyen szélsőséges alultápláltságba csaphat át. A szervezet egészét károsan érintő önsanyargatás miatt elmaradhat a menstruáció is, valamint hüvelyszárazság alakulhat ki.

A hormonháztartás lelki okok miatt is felborulhat

Fiatalkorban a stresszes élethelyzeteket sem könnyű mindig megfelelően kezelni. A nyomasztó megfelelési kényszer súlyos teherként nehezedhet a fiatalokra otthon, az iskolában, az első munkahelyeken, illetve baráti körben is. A feszültség erős hatást gyakorol a hormonműködésre is, különösen akkor, ha hosszú távon állandósul. A lelki problémák következtében menstruációs zavarok léphetnek fel, valamint megjelenhet a kellemetlen tünetekkel járó hüvelyszárazság, amely azokat a fiatalokat, akik már nemi életet élnek, még inkább rosszul érinti.

Gyógyszer mellékhatásaként is megjelenhet

A különböző kórképekre felírt gyógyszerek szintén kiválthatnak időnként nem várt mellékhatásokat. Ilyenek például az allergiára alkalmazott antihisztaminok,  amelyek azáltal, hogy összehúzzák a vérereket, az egész testben csökkentik a váladéktermelést. Szintén hüvelyszárazságot okozhatnak például a nyugatók, valamint egyes a szív- és érrendszeri betegségekre felírt gyógyszerek is.

A kiváltó okok megtalálása és a tünetek kezelése

Hüvelyszárazság esetén az elsődleges feladat megtalálni a kiváltó okokat és azok megfelelő kezelési módját. A tüneteket azonban addig is enyhíteni kell. A már nemi életet élő fiatal lányoknak javasolt a gumióvszer használata, amely amellett, hogy megóvja a kiszáradt hüvelyhámot a mikrosérülésektől, a nem kívánt terhességtől és a nemi úton terjedő fertőzések zömétől is védelmet nyújthat.  A síkosítók alkalmi használata is segítséget jelenthet, érdemes azonban tudni, hogy ezek a víz- vagy szilikonbázisú gélek nem regenerálják a hüvelyhámot.

A gyógyszertártban vény nélkül kaphatók olyan hüvelyi készítmények, amelyek összetevőik – például hialuronsav, tejsav, gyógynövény kivonatok, ápoló olajok – és kúraszerű, szükség szerint ismételt vagy hosszabb ideig történő alkalmazásuk révén segítik a sérült hám regenerálását és hidratálását, a hüvelyszárazság tüneteinek enyhítését.