Kamasz

Ez lett a büntetése a fiúnak, akit mobilozáson kaptak az érettségin

Komoly leckét kapott az a gimnazista, aki azt gondolta, a mobiljával zökkenőmetesebben veszi az akadályokat az írásbeli érettségin.
2023. Július 18.
Diák mobilozik
Fotó: Getty Images

A dél-olasz L’Aquilában kapták rajta a kamaszt, amikor az érettségi vizsgán akart csalni. Caterina Fantauzzi, az iskola igazgatója azt mondta, hogy muszáj volt szigorúnak lenniük, hogy elejét vegyék a hasonló próbálkozásoknak.

A fiú matematika dolgozatát, amit a ChatGPT segítségével próbált megírni, a vizsgabizottság azonnali hatállyal érvénytelenítette, majd a büntetés súlyosbításaként a diákot évismétlésre és az érettségi vizsga megismétlésére kötelezték – a vizsgának jövő nyáron futhat neki újra.

Egyre meglepőbb puskákkal próbálkoznak

A szemfüles tanárok nagy rutinra tettek szert az elmúlt években, hogy tetten érjék azokat a diákokat, akik puskázással próbálnak előnyre szert tenni a megmérettetések során, arra azonban korábban nem volt példa, hogy valakit mobilozáson kapjanak számonkérés közben.

A büntetés, amit ezért kapott, példaértékűnek számít, és minden bizonnyal a tanuló sem gondolt arra, hogy ilyen komoly következményei lesznek a telefonhasználatnak.

2022-ben Olaszországban miniszteri rendeletben is rögzítették, hogy az osztálytermekbe tilos mobiltelefonokat és tableteket bevinni a vizsgákra, és nyomatékosították azt is, hogy aki megszegi a szabályt, büntetésre számíthat.

Iskolában mobilozó gyerekek

Fotó: Getty Images

Sajnálják a történteket

A pedagógusok úgy véltek, nem lett volna elegendő arra kötelezni a fiút, hogy jövőre ismételje meg az érettségi vizsgát, hanem a teljes tanév ismétlését is beleírták a hivatalos állásfoglalásba. 

Az iskola igazgatója azt mondta, nagyon sajnálja a történteket, de teljes mértékben egyet ért a bizottság döntésével és véleménye szerint egyszerűen nem szabhattak ki enyhébb büntetést.

Forrás: Via, Fotó: Getty Images