Kamasz

Hüvelyszárazság: mi okozza a kellemetlen tüneteket?

A kellemetlen, szúró, viszkető fájdalommal járó hüvelyszárazság nemcsak a 45 év feletti korosztályt érintheti, hanem akár már fiatalkorban is kialakulhat.
2024. Március 07.
FOTÓ: GETTY IMAGES
FOTÓ: GETTY IMAGES

A hüvelyszárazság elsősorban az ösztrogénszint csökkenésének a tüneteként jelenik meg, amelyet azonban nem kizárólag a menopauzával járó természetes hormonváltozások idézhetnek elő. Az alultápláltság, a folyamatosan erős, fizikai igénybevétel, a stressz, különböző traumák, betegségek – vagy ezek kezelési módjai –, valamint nőgyógyászati műtéteket követően is megjelenhet, ahogy a terhességet és a szoptatás időszakát is végigkísérheti.

Diéták és étkezési zavarok

A szélsőséges fogyókúrák okozta hirtelen testsúlycsökkenés megviselheti a szervezetet, ami a hormonháztartásra is hatással lehet. Akár egy rövid, de drasztikus diéta során is kialakulhat hüvelyszárazság, a testképzavarokat kísérő tartós étkezési problémák pedig még inkább hajlamosíthatnak rá. Ha a szervezet nem jut elegendő táplálékhoz, a hormonváltozások hatására a menstruáció akár teljesen elmaradhat. Érdemes megemlíteni azt is, hogy a kóros fogyás mellett az elhízás szintén hormonproblémákat eredményezhet, ami a menopauzára jellemző tüneteket produkálva hüvelyszárazságot is okozhat.

A feszített sport vagy stresszes életmód

Bár a rendszeres sport jó hatással van az egészséges hormonműködésre is, ez azonban csak abban az esetben van így, ha nem válik szélsőségessé. A leginkább versenysportolókra jellemző, tartósan erős igénybevétel megviselheti a szervezetet, ami sokszorosan igaz akkor, ha mindez szigorú diétával és a teljesítménykényszer okozta stresszel párosul. A stressz az egész szervezet működésére káros hatással van. A tartós feszültség fiatalkorban szintén általános jelenségnek számít: okozhatja tanulmányi vagy munkahelyi nyomás, párkapcsolati vagy családi probléma, illetve lakhatási nehézség is. A feszült élethelyzetek során felszabaduló stresszhormonok befolyásolják a biológiai folyamatokat, ezáltal hatással lehetnek a menstruációs ciklusra és a hüvelyflóra állapotára is.

Betegségek és gyógykezelések

Már a kisebb nőgyógyászati műtétek is felboríthatják a hormonháztartást, de az olyan nagyobb beavatkozások, mint például a petefészek-eltávolítás, ha azok még a termékeny korban történnek, korai menopauzát is okozhatnak. Bizonyos daganatos betegségek esetén alkalmazott sugár- és kemoterápiának a hüvelyhám sejtjei is áldozatul eshetnek, aminek a következménye szintén hüvelyszárazság lehet, de egyes gyógyszerek szedése mellett is előfordulhat. Ilyenek például a fogamzásgátlók, továbbá az allergia kezelésére alkalmazott antihisztaminok, a szív- és érrendszeri betegségekre, a magas vérnyomásra felírt gyógyszerek, valamint egyes antidepresszánsok is.

Van segítség!

Amennyiben valaki fiatalkorban megtapasztalja a diszkomfortérzettel, fájdalmas irritációval, esetleg kisebb vérzésekkel járó hüvelyszárazságot, fontos minél hamarabb kideríteni a kiváltó okokat. Nem érdemes várni, hiszen kezelés nélkül a probléma megnöveli az esélyét a gyakori hüvelyfertőzéseknek, valamint sorozatos hólyaghurutokra is hajlamosíthat. Az oki terápia megkezdése előtt is érdemes azonban csillapítani a sokszor kínzó tüneteket.

Ehhez a gyógyszertárban vény nélkül elérhetőek olyan – életkortól függetlenül használható – helyileg ható hidratáló, ápoló hüvelykúpok és -krémek, amelyek rendszeres használata hidratálja és regenerálja a hüvelyhámot. Ezek a vény nélküli készítmények hormonmentesek, így hosszú távon alkalmasak a kellemetlen tünetek enyhítésére.