Egy német kutatás azt találta, hogy felnőtt egereknél jótékony hatása van az időszakos böjtnek, de a fiatal egyedeknél befolyásolta az inzulintermelést – írja a Telex az EurekAlert nyomán.

Kép: Getty Images
A kutatás három korcsoportban vizsgálta a böjtölést: felnőtt, idős és fiatal egereknél. Tíz hétig vizsgálták, hogy mi történik akkor, ha egy napig megvonják az élelmet, majd két napig normálisan táplálják az egereket. A felnőtt és idősebb egerek inzulinérzékenysége javulni kezdett, tehát az anyagcseréjük hatékonyabban reagált a hasnyálmirigyükben termelődő inzulinra, ami rendkívül lényeges a vércukorszint szinten tartásában és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának megakadályozásában.
Azonban a fiatalabb egereknél az inzulint termelő béta-sejtek hatékonysága csökkent, a csökkenő inzulintermelés pedig cukorbetegséghez és az anyagcsere felborulásához vezethet. Ez azért lepte meg a kutatókat, mert az időszakos böjtölésről eddig úgy tűnt, hogy segíti ezeket a sejteket. Most úgy gondolják, hogy azoknál a fiatal egereknél, amiknek még nem fejlődtek ki a béta-sejtjei, pont fordítva van.
Hasonlót találták az 1-es típusú cukorbeteg embereknél, akiknél egy autoimmun reakció szétroncsolja ezeket a béta-sejteket, azaz náluk sem fejlődtek ki megfelelően ezek a sejtek. Ez alapján előfordulhat, hogy a kutatás eredményei az emberekre is igazak lehetnek, tehát nem mindegy, hogy milyen életkorban kezd bele valaki az időszakos böjtölésbe. Ahhoz, hogy erről még pontosabb képet kapjunk, további vizsgálatokra van szükség.