Kamasz

Edzőterembe akar járni a kamasz gyerekem, engedjem neki?

Ez a szakértő véleménye arról, biztonságos-e, megfelelő-e az edzőtermi edzés kamaszok számára.
2024. Február 01.
kamasz fiúk edzőteremben, személyi edzővel, kettlebellel edzenek, sport
Fotó: Getty Images

Te mit szólnál, ha a 16 éves fiad egyik nap előállna azzal, hogy szeretne edzőterembe menni? Simán elengednéd? Vagy aggódnál? Esetleg megtiltanád neki? És ha a 14 vagy épp a 12 éves gyereked kérné ugyanezt? Szuper, hogy a kamasz gyerek sportolni, mozogni akar, de az edzőtermi, illetve a súlyzós edzés azért nem olyan, aminek „csak úgy”, a „semmiből”, mindenféle tapasztalat és útmutatás nélkül neki lehet állni. És az, hogy a haverok megmutatják, mit-hogyan, bizony korántsem elég!

Örülj annak, hogy a gyereked kipróbálná az edzőtermet, de azt jól teszed, ha alaposan átgondolod, hogyan, milyen feltételekkel, illetve kísérettel-felügyelettel engeded el őt. Hogy mi mindenre érdemes figyelni, és miért nem mindegy, milyen életkorban és mit csinál a gyerek a súlyzók és gépek között, azt Döbörhegyi Nóra személyi edző segítségével gyűjtöttük össze. A Vitakid Sportegyesület szakembere minden felmerülő kérdésünkre választ adott.

„Beengedik egyáltalán a kiskamasz gyerekemet az edzőterembe?”

Ha a barátaival akar edzeni, akkor nyilván olyan helyre mennek, ahol fogadnak kamaszokat, de életkori határ mindenhol van, ha nem is mindenhol ugyanúgy határozzák meg. „Gyakori, hogy 14 éves kor felett használhatják gyerekek az edzőtermet, és előfordul, hogy 16 éves kor alatt szülői beleegyező nyilatkozatot kérnek. Valóban ez az az életkor, amikor a kamaszok általában már elég érettek ahhoz, hogy felelősséget vállaljanak az edzőteremben önmagukért, az eszközökért, a mellettük edzőkért, és képesek megfelelően végrehajtani a gyakorlatokat (természetesen ha ismerik a végrehajtás megfelelő módját) – magyarázza a szakértő. – Megeshet, hogy szülői felügyelettel 12 éves kor a belépési határ – ebben is van ráció. Nézzetek utána, az adott helyen mi a szabály, és ezt tartsátok is be.”

Döbörhegyi Nóra személyi edző

Döbörhegyi Nóra személyi edző

„Jó, ha én mutatom meg neki?”

Ha apa vagy anya magabiztosan használja az edzőtermet, akkor valóban ez a legjobb kezdés, ha ő megmutatja a gyereknek azokat a lehetőségeket, amelyek neki valók egy edzőteremben. (Persze ehhez az is kell, hogy a gyerek hajlandó legyen néhány alkalommal a szülővel menni – ha nagyon vágyik a haverokkal közös edzésre, nem biztos, hogy könnyű lesz meggyőzni, de érdemes próbálkozni.) „Jó, ha megismerkedik a kardiogépekkel, a szabad súlyokkal, mindez szuper közös program, jó kapcsolódási lehetőség lehet – magyarázza Döbörhegyi Nóra. – Azonban nagyon fontos, hogy a szülői tisztában legyen a saját kompetenciájának határaival: az rendben van, ha megmutat egy-két egyszerűbb gyakorlatot, de mind a nehéz súlyok használatának, mind az összetett, nehezebben elsajátítható gyakorlatok kivitelezésének megtanításához már edzői útmutatás ajánlott.” Azért, mert valaki régóta végez bizonyos gyakorlatokat, nem jelenti azt, hogy tökéletesen végzi, ahogy azt sem, hogy át tudja adni, meg tudja tanítani, mi mindenre kell figyelnie a teljesen kezdő kamasznak, hogy biztonságban legyen.

„Én sosem edzettem, hogyan tudok neki tanácsot adni?”

Az a szülő, aki maga sosem edzett teremben, bizalmatlanabb lehet ezzel a mozgásformával szemben. Pedig a nyitottság nagyon fontos a szakértő szerint: „A legnagyobb segítséget akkor nyújtod a gyerekednek, ha támogatod a mozgással kapcsolatos céljait. Ha számodra elképzelhetetlen, hogy teremben eddz, akkor is legyél nyitott, és segítsd abban, hogy kipróbálja magát. Edzőként azt mondom, a legjobbat akkor teszed, ha személyi edzésre járatod a kamaszodat, legalább amíg kezdő az edzőteremben. Nem könnyű 2024-ben kamasznak lenni, és a támogatásod nagyon sokat jelenthet a gyerekednek – akár abban a formában, hogy szakemberhez fordulsz azokban a kérdésekben, amelyekben te nem vagy otthon. Sokkal biztonságosabb és hatékonyabb lesz az edzése, ha nem a kortársaktól lesi el, mit hogyan csinálnak, hanem egy hozzáértő, a kamaszok testének működését és terhelhetőségét ismerő edző segít neki elsajátítani az alapokat.”

„Nem akarom, hogy nagy súlyokkal dolgozzon, de nem tudom ellenőrizni, ezért inkább el sem engedném”

Jogos aggodalom, hogy a kamaszok egymást „hergelve” próbálnak majd minél nagyobb súlyokat emelni, egymásra licitálnak. De nem a tiltás a legjobb megoldás ilyen esetben (sem). „A szülői aggódásnál sokkal hatékonyabb a kamaszok számára egy általuk is elfogadott, hozzáértő szakember véleménye – tanácsolja Döbörhegyi Nóra. – Sokkal könnyebben elfogadják a személyi edzőtől, hogy a maximális súlyokkal való edzés nem egészséges, nem megfelelő még számukra. Nem arról van szó, hogy ne dolgozhatnának súlyokkal: megfelelő keretek között, a gyakorlatokat megfelelően kivitelezve és a súlyokat jól megválasztva akár 13-14 éves kamasz is edzhet súllyal, de ez ne jelentsen maximális terhelést. Az a fejlődő szervezet esetén megnöveli a sérülés kockázatát, és a későbbiekben ízületi és gerincproblémákat okozhat. Ezért sem jó az alapok elsajátítása nélkül szabadjára engedni a kamaszokat az edzőteremben. A nagy súlyok helyett sokkal többet érnek a kúszó, mászó, toló, emelő mozdulatok, a húzódzkodás, a fekvőtámasz vagy a guggolás: nem csak az izomzatra hatnak, hanem segítik az idegrendszer fejlődését is.”

„A gépek biztonságosabbak, mint a súlyok?”

Sok felnőtt érzi biztonságosabbnak az edzőtermi gépek használatát a szabad súlyokénál, de ez a kamaszok esetén nem igazán állja meg a helyét. „A kardiogépeket bátran használhatják a kamaszok, miután elsajátították a biztonságos használatukat. A súlyokkal működő gépek viszont felnőtt méretre vannak kialakítva, se nem kényelmes, se nem biztonságos, ha alacsonyabb gyerekek használják őket. A helytelenül kivitelezett gyakorlatoknál megnő a sérülés veszélye – és ez akkor is így van, ha gépekkel dolgozunk.”

tinédzser fiúk sport, izzadás

Fotó: Getty Images

„Szerintem nem is edzeni akar a gyerek, csak menősködni – van értelme mégis elengedni?”

Valóban erős lehet a korosztályos nyomás, de ahogy szakértőnk is említette, ha sporttal szeretne ismerkedni a gyerek, akkor érdemes megadni neki a lehetőséget. Előfordulhat, hogy eleinte csak a társaság miatt megy, de lehet, hogy aztán megszereti az edzéseket. Ebben nagyon sokat segíthet, ha legalább néhány alkalommal személyi edző segíti őt. Érdemes akár összefogni a többi szülővel, és olyan edzőt keresni, aki akár egy kisebb kamaszcsoport edzését elvállalja, és segít nekik, hogy megtanulják, hogyan eddzenek biztonságosan a teremben. „Gyakran látom, hogy figyelik, húzzák egymást az edzőteremben a kamaszok, ki mennyit bír, ami veszélyes lehet. Ha túlhajtják magukat, nagyon elfáradnak, elég egy rossz mozdulat, és kész a sérülés. Ebben is nagyon fontos szerepe van az edzőnek: látja, hogy hol van az a pont, amikor meg kell állni, kisebb súlyra váltani, szünetet tartani vagy épp befejezni az edzést.”