Kamasz

Keveseknek ment jól a matek a központi felvételin

Túl vannak a nyolcadikosok a központi felvételi vizsgán: ötvenötezren írtak tesztet.
2024. Január 21.
vizsga
Illusztráció: Getty

Szombat délelőtt írták meg a központi felvételi vizsgát a középiskolába készülő diákok, a legtöbben panaszkodtak a matekra, de a magyar könnyűnek bizonyult.
A magyar könnyű volt, de a matek az nagyon gatya… Mindenkitől azt hallottam, hogy örül, ha 10 pontos lesz” – mondta az Eduline-nak a szombati központi írásbeliről a nyolcadik osztályos Niki.
A vizsga egy 10-10 feladatból álló, 45 perces magyar, és egy 45 perces matematika feladatsorból állt.
Az Eduline idéz egy Barnabás nevű srácot is, aki szerint a mértékegységes, kombinatorikás és diagramos feladatok nehezebbek voltak, mint a megszokott években, és meglepetésként érte az is, hogy a geometria tudást igénylő “hasábos feladatban” nem a test térfogatát, hanem annak kerületét kellett kiszámítani.
Zsófi szerint viszont nem nehezebbek, hanem “inkább mások, újabbak” voltak a matematika feladatok, mint a korábbi években, és a magyarban is találkozott néhány újdonsággal, például azzal, hogy az egyik feladatban mesterséges intelligencia által generált szavak tűntek fel.
A felvételi vizsgát szervező intézményeknek 2024. február 9-én kell értesítenie a diákokat az írásbeli eredményekről, a többség a honlapján is közzéteszi majd azokat. A kijavított teszteket pedig abban az iskolában lehet majd megnézni, ahol a felvételit írta a diák. A javítási útmutatókat addig is közzétette az Oktatási Hivatal.