Kamasz

Még mindig nem derült ki, hogyan lesz a tanév

Két hét van hátra az iskola indulásáig, de még mindig nem tudjuk, hogyan lesznek a szünetek.
2023. Augusztus 19.
iskolakezdés
Fotó: Getty

Bár ilyenkor már meg szokott lenni, még mindig nem tudjuk az idei tanév rendjét, még tárgyalnak róla.

Mint Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a Népszavának elmondta, várhatóan jövő héten jelenik meg a rendelet, akkor hirdetik majd ki a szünetek időpontját is.

A tanítás szeptember 1-én mindenképpen elkezdődik, az, hogy a téli vagy a tavaszi szünet meddig tart, nem jelent problémát tanévkezdéskor” – tette hozzá.

Mint korábban megírtuk, vélhetően hosszabb lesz a téli és a tavaszi szünet, ezzel párhuzamosan pedig rövidebb a nyári – akár június 21-ig is tarthat a tanítás. Erről megoszlanak a vélemények; sok szülő azt mondja, könnyebben megoldja, ha egyszerre kevesebb hétre kell felügyeletet szervezni, mások szerint június közepén már túl nagy meleg lesz az osztálytermekben.

A törvény korábban a szeptember 1-i kezdő tanítási napot és a június 15-i zárást is rögzítette, illetve előírta a 180 tanítási napot, ami többször fura megoldásokat eredményezett. Előfordult, hogy a téli szünet kezdete szinte már ráfutott a karácsonyra, januárban két-három napos héttel kezdtünk, a tavaszi szünet pedig csak egy pár napos, csütörtöktől keddig tartó időszak volt. Számos iskola a szünetek előtt vagy után három napra tanítás nélküli munkanapokat adott ki. A téli szünet tavaly január 8-áig tartott, elsősorban energetikai okokból, ennek a visszajelzések szerint nagyon jó volt a fogadtatása, nem kellett szinte rögtön szilveszter után visszamenni az iskolába. Jövőre a tavaszi szünet is egy teljes hétig tartana, szerintem ennek is többen örülni fognak. A tanév egy héttel tovább, június 21-éig tart, azonban marad a 180 tanítási nap. Van olyan vélemény, hogy nyáron, a nagy melegben már nem lehet tanítani, de klimatikus szempontból ez a pár nap nem okozhat jelentős változást vagy kellemetlenséget. Szlovákiában például június 30-áig tart a tanév, a külső hőmérséklet szinte ugyanolyan Pozsonyban, mint Győrben, az iskolák klímaberendezésekkel való ellátottsága is hasonló” – mondta el érveit az államtitkár.