Kamasz

Rendeletben írták át a tanárok kirúgásának szabályait, reagáltak a szakszervezetek is

A rendelet módosítja, hogy mennyi ideje van a munkáltatónak döntenie az elbocsátásról.
2023. Január 13.
üres tanterem
(Kép forrása: Getty Images)

Egy csütörtök este megjelent kormányrendelet szerint ha a munkáltatónak tudomására jut, hogy a pedagógus szándékosan vagy jelentős mértékben megszegi a kötelezettségét, akkor az eddigi 15 nap helyett a tanév végéig, azaz augusztus 1-jéig van módja kirúgni őt, számolt be róla a hvg.hu. Amennyiben pedig a zárónap és a tanév befejezése között jut a munkáltató tudomására felmentésre vagy felmondásra okot adó dolog, akkor a következő tanév augusztus 1-ig dönthet a tanár elbocsátása mellett.

„A Kormány 4/2023. (I. 12.) Korm. rendelete a köznevelési intézmények működését érintő egyes veszélyhelyzeti szabályokról” a Magyar Közlönyben jelent meg.

 „Egyes köznevelési intézményekben jelenséggé vált a politikai célú és nem törvényesen szervezett munkabeszüntetés, amely a gyermekek tanuláshoz való jogát sérti” – áll a Belügyminisztérium indoklásában.

A módosítás az eddiginél több időt és mérlegelési lehetőséget ad a munkáltató számára a rendkívüli felmondásra, illetve arra, hogy annak gyakorlásától eltekintsen. „Ez azt jelenti, hogy a munkáltató dönthet úgy is, hogy az oktatás zavartalansága érdekében nem azonnal él a rendkívüli felmondással, vagy akár nem is él vele. A módosítás egyben a munkavállalónak is lehetőséget ad arra, hogy a tanév végéig tanítsa a rá bízott gyerekeket” – írják az indoklásban.

Az új szabályozás visszamenőleg azokra a tanárokra is vonatkozik, akik az elmúlt 15 napban olyat tettek, ami a munkáltatójuk szerint okot ad a felmentésre vagy felmondásra.

Nagy Erzsébet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője szerint ez már a visszaélésszerű jogalkotás kategóriája, írja a Népszava alapján a 24.hu. Elmondása szerint ezzel előállhat az a helyzet, hogy valakivel letaníttatják az évet, majd a nyári szünetben megkapja a felmondását. Így a korábbi engedetlenséget is szankcionálni tudják az érdekképviseleti vezető szerint, amivel még inkább félelemben tarthatják a pedagógusokat.

A szakszervezet a rendelet miatt felvette a kapcsolatot jogvédőkkel, alkotmányossági aggályaik miatt megvizsgálják, van-e jogi lehetőség a döntés megtámadására – mondta el Nagy Erzsébet a Spirit FM Aktuál című műsorában. Azt javasolják a tanároknak, hogy csak azok álljanak bele a polgári engedetlenségbe, akik letétbe helyezik a felmondásukat, a többiek pedig válasszák az általuk korábban javasolt sztrájkformákat.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is csatlakozik a PDSZ által január 23-ától meghirdetett sztrájkhoz, és felszólítanak minden oktatásban dolgozót, hogy vegyen részt az egyhetes munkabeszüntetésben – írja közleményében a PSZ, amit a Telex.hu szemlézett.

A PSZ szerint az új rendelet számos ellentmondást vet fel. Az egyik az, hogy a szabályozás nincs összhangban a háborús veszélyhelyzet idejével, ami jelenleg május végig tart, miközben a tanárokat nemcsak 2023. augusztus 1-jei, hanem akár 2024. augusztus 1-jei kirúgással is fenyegeti. A szakszervezet szerint a rendelet sérti a törvény előtti jogegyenlőséget is, mert jogtalan előnyben részesíti a munkáltatókat, és diszkriminatív, hogy az azonnali hatályú felmondás lehetőségét – időben – csak a munkáltató számára hosszabbítja meg. A rendelet azokra is vonatkozik, akik 2023. január 13-a előtt vettek részt polgári engedetlenségben, a PSZ pedig arra figyelmeztet, hogy a visszamenőleges hatály minden alapvető jogot sért.

Forrás: hvg.hu/24.hu/Telex.hu