Kamasz

Visszaszorítanák a digitális eszközöket a svéd közoktatásban

Több könyv, papír és toll, kevesebb digitális estköz, így javítaná a diákok eredményeit a svéd oktatáspolitika. Szerintük a tankönyveken és a képzett tanárokon keresztül átadott tudás sokkal megbízhatóbb.
2023. Szeptember 11.
Iskolában diákok írnak
Kép: Getty Images

A svéd kormány az új tanévtől visszaszorítaná a digitális eszközök használatát az iskolákban, a hat év alatti óvodások és iskola előkészítőbe járó gyerekek körében pedig teljesen kivezetné – írja a Telex az AP hírügynökség nyomán.

Bár a svéd gyerekek rendre az európai átlag felett teljesítenek a különböző oktatási kutatásokban, felmérésekben, 2016 és 2021 között ezek az eredmények rosszabbak lettek.

Oktatási szakértők szerint az eredményeken ronthatott a digitális oktatás mellett a koronavírus-járvány következménye, és befolyásolhatta azt a svédül otthon nem beszélő bevándorlók gyerekeinek egyre növekvő aránya is.

A svéd Karolinska Intézet kutatói szerint az államilag ellenőrzött tankönyveken és a képzett tanárokon keresztül átadott tudás sokkal megbízhatóbb, mint ha azt a gyerekek bizonytalan online forrásokból szereznék meg. Az UNESCO egy nemrég megjelent tanulmányában arra figyelmeztet, hogy a digitális oktatásnak nem szabad felváltania a tanárok élő tudásátadását.