Kisgyerek

12 gyógyító mondat a “Ne sírj!” helyett

Ha egy kisgyerek sír, akkor a legrosszabb, amit mondhatunk neki, hogy ne tegye, hanem szedje gyorsan össze magát.
2023. Február 21.
Anya vigasztalja kislányát
Kép: Getty Images

Mi minden miatt sírhatnak a gyerekek?

A gyerekek sok mindenért sírhatnak, sokkal több mindenért, mint mi, felnőttek. Sírhatnak tehetetlenségükben (jó esetben felnőttként ezt már nem tesszük), csalódottságukban, vagy azért, mert fáradtak. Természetesen azért is sírhat egy kisgyerek, ha konkrétan fáj valamije. A sírás gyakran a túl sok inger miatt következik be, amikor nincs is kiváltó ok, egyszerűen túltelítődik a gyerek.

Amit felejtsünk el végre

Képzeljük el az alábbi helyzetet: ülünk valahol és sírunk. Mármint felnőttként. Jólesne nekünk, ha valaki odalépne és azt mondaná, Jaj, ne sírj már!? Ha a válaszunk egyértelműen nem, akkor miért gondoljuk azt, hogy egy gyerek sírását el lehet intézni ennyivel. Csak azért, mert egy gyerek többet sír, mint egy felnőtt?

Igen, néha nagyon nagy türelemre van szükségünk ahhoz, hogy jól és főleg türelmesen tudjunk vigasztalni, de meg kell próbálnunk minden egyes alkalommal. Nem attól fog egy kisgyerek megvigasztalódni, ha nem vesszük figyelembe az érzéseit, hanem épp ellenkezőleg, ha együttérzünk vele.  Íme, néhány mondat, amivel el tudsz indulni a megnyugtatás felé vezető úton:

Mondatok, amelyek gyógyírt jelenthetnek

„Mi történt? Megütötted magad, édesem?” – Amikor a gyereked sír, próbáld meg első körben kideríteni, hogy nem sérült-e meg.

„Itt vagyok, mondd el, mi a baj?” – Lehet, hogy a gyermekednek időbe telik, mire meg tud szólalni. De ha valami ilyesmit mondasz, az segít neki megnyugodni, és elkezdheti megosztani veled a problémáját.

„Nem szeretsz itt lenni, ugye? Akkor menjünk máshová”- Ha ezt mondod, a gyereked rá fog jönni, hogy tényleg érdekel, mit szeretne, és mit nem.

„Gyere, menjünk játszani, nézd, az összes barátod ott van” – Azokban a helyzetekben lehet hatásos, amikor a sírás az ajtóban toporog.

„Semmi baj, ha így érzed magad. Az a fontos, hogy rájöttél” – Néha a bűntudat miatt sírnak a gyerekeink. Ez lehet amiatt, hogy veszekedett egy barátjával, vagy elrontott, összetört egy játékot. Segíts a gyermekedet azzal, hogy megértő vagy vele!

„Látom, hogy nincs jó kedved. Elmondod, milyen napod volt?” – Ha időt és figyelmet szentelsz neki, könnyebben el tudja mondani, mi bántja.

„Ne félj! Anyu és apu itt van” – Lehet, hogy egy rossz álom, a sötétség, vagy csak egy hatalmas kutya látványa ijesztette meg annyira, hogy elsírja magát. Csak nyugtasd meg, hogy teljes biztonságban van, ha te ott vagy.

„Gyere, együnk egy fagyit!” – Ez különösen akkor jó mondat, ha valami nagyon nem jött össze: rossz napja volt, nem hívták meg a zsúrba, és hasonlók. Hogy valami igazán jó is történjen és elterelődjön a figyelem, ezt is mondhatod.

„Bármi is van, a mama mindig szeret téged” – Bármilyen helyzetben is van, mondd ezt minél gyakrabban. A gyerekeinknek szükségük van a szeretetre és a megnyugtatásra, hogy akár mit is tesznek, mi ugyanannyira szeretjük őket.

„A helyedben én is dühös/ideges lennék”- Ha ezt mondod, a gyermeked azonnal rájön, hogy azonosulsz az érzelmeivel. Segít felépíteni a bizalmat a gyermekedben, hogy megossza veled a problémáit.

„Játsszunk inkább együtt” – A gyerekek gyakran sírva fakadnak, ha a barátaik nem játszanak velük.

„Biztos vagyok benne, hogy meg tudod csinálni” – A kudarctól való félelem miatt a gyerekek sokszor stresszelnek, különösen amikor már iskolások. Próbáljuk meg megnyugtatni őket.

Forrás: momjunction.com