Kisgyerek

5 gyakori kérdés az újszülöttkori K-vitamin pótlásról

A csecsemők megszületésükkor alacsony K-vitamin szinttel rendelkeznek, ezért azt mindenképpen pótolni kell.
2024. Március 12.
Újszülött baba
Kép: Getty Images

Amikor egy kisbaba megszületik, akkor nem rendelkezik megfelelő mennyiségű K-vitaminnal, ezért azt mindenképpen pótolni kell. De miért ennyire fontos ez a vitamin? És meddig van szükség pótlásra? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Miért fontos a K-vitamin?

A K-vitaminnak a véralvadásban van nagyon fontos szerepe, de a csontképző folyamatokat, a csontsűrűséget is befolyásolja. A K-vitamint újszülöttek és csecsemők esetében vérzések megelőzésére és kezelésére használják: a véralvadási rendszer náluk még fejletlen, így úgy nevezett újszülöttkori vérzékenység alakulhat ki. Már a megszületést követő első napon jelentkezhet vérzés, kialakulhatnak bőr- és nyálkahártyavérzések, gyomor- és bélrendszeri vérzések, de súlyos esetben akár agyvérzés is jelentkezhet.

A K-vitaminhoz a felnőttek a táplálékon keresztül jutnak.

Az anyatejben nincs elég K-vitamin?

Bár az anyatej a legjobb táplálék minden csecsemő számára, viszonylag alacsony a K-vitamin szintje. Ezért anyatejes babáknak mindenképpen pótolni kell a K-vitamint.

Tápszeres babáknak is kell adni K-vitamint?

A tápszerek kellő mennyiségű K-vitamint tartalmaznak, ezért a tápszeres babáknak nincs szükségük pótlásra.

Hogyan kell adni a babának a K-vitamin?

Lefejt anyatejben érdemes elkeverni a Konakion ampulla tartalmát, és ezt az elegyet megitatni a kisbabával.

Meddig kell adni a babának K-vitamin?

Megszületése után minden baba kap K-vitamint, más néven Konakiont. A következő adagot kb. egyhetesen már minden baba az otthonában kapja meg. Havonta egy adag Konakionra van szükség a kizárólag anyatejjel táplált babáknak egészen addig, amíg a hozzátáplálás során eljutunk oda, hogy a napi tápanyagbevitel több, mint 50 százalékát szilárd ételből fedezi a baba.

(medicalxpress.com)