Baba

K-vitamin: meddig és mennyit kapjon a baba?

Az újszülöttkorban fellépő vérzékenységi állapotok megelőzésére a babáknak K-vitamint kell kapniuk. Az ő steril bélrendszerük ugyanis még nem képes vitaminok előállítására - amit később aztán "megtanulnak".
2019. Június 17.
K-vitamin: meddig és mennyit kapjon a baba?

K-vitamin pótlása a születés utáni első héten

“Ahhoz, hogy a világra jött újszülött véralvadása normálisan funkcionáljon, már megszületésekor a kórházban kap egy adag (2 miligramm) K-vitamint, amit Konakionként ismerünk” – tudtuk meg dr. Kovács Tibor gyermekgyógyász szakorvostól, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet orvosigazgatójától. Szorosan az első adagot követően, 4-7 nap múlva újabb adag Konakiont kap szájon át a baba – ezt jellemzően már az otthonában a szülők adják be neki. Javasolt lefejt anyatejben elkeverni a Konakion ampulla tartalmát, s ezt az elegyet megitatni a kisbabával.

Különbség az anyatejes és tápszeres táplálás között

“Kizárólagosan anyatejjel táplált csecsemők ezután is a K-vitamin rendszeres pótlására szorulnak: a harmadik adagot egy hónapos korukban kapják, azt követően havi egy adagot kell adni nekik. Egészen addig, amíg a hozzátáplálás eljut arra szintre, hogy a napi tápanyagbevitel több, mint 50 százalékát szilárd ételből – főzelékek, zöldségek, gyümölcsök – fedezi a baba” – magyarázza az adagolást dr. Kovács Tibor. Ennek élettani hátterében az áll, hogy a hozzátáplálás megkezdésekor módosul a kisbaba bélflórája, s a megtelepedő jótékony bélbaktériumok már képesek a K-vitamin előállítására. Tehát a továbbiakban nincsen szükség a K-vitaminhiányból eredő vérzékenységi zavarok elkerülése érdekében pótolni ezt a vitamint.

Ötven százalék feletti részben vagy teljesen tápszerrel táplált csecsemők esetében pedig egyhetes kort követően egyáltalán nincsen szükség a K-vitamin további adására, a tápszerek ugyanis már tartalmazzák ezt a zsírban oldódó vitamint.

Miért fontos a K-vitamin?

Ritkán ugyan, de előfordulhat az újszülöttek első életheteiben, hónapjaiban bőr – vagy nyálkahártyavérzés, esetleg bélrendszeri vagy tüdővérzések, amelyek csillapítására, a megfelelő véralvadáshoz elengedhetetlen a K-vitamin jelenléte. “Mivel az újszülöttek steril bélrendszere ezt nem tudja előállítani, elengedhetetlen a K-vitamin adása nekik” – avat be a vitaminpótlás fontosságába a gyermekgyógyász szakorvos. Még ritkább, különösen súlyos esetekben koponyaűri vérzés, agyvérzés is felléphet a kisbabánál, olyan életveszélyes szituáció alakulhat ki, amelyben sorsdöntő lehet, hogy a baba vérzékeny-e.

Kapcsolódó cikkeink: