Kisgyerek

5 módszer, hogyan érdemes reagálni a hisztire

Megküzdeni a hisztivel a gyermeknevelés egyik legnehezebb része. A jó hír azonban az, hogy a hiszti teljesen normális és egészséges része a gyermek fejlődésének.
2020. Augusztus 23.
5 módszer, hogyan érdemes reagálni a hisztire (Fotó: Getty Images)

Jessie Bohnenkamp, családterapeuta a Mother.ly-n megjelent írásában elmondja, hogy az egyik kedvenc módszere a hiszti megoldásánál, hogy újrafogalmazza a problémát. Ahelyett, hogy teljes egészében negatív tapasztalatnak tekintené a hisztiket, a gyermeke kommunikációjának létfontosságú részeként nézi inkább. Hiszen a kisgyermek a hisztivel fejezi ki, amit még verbálisan nem tud, például ha nem ért egyet, vagy túl sok érzés kavarog benne.

Mit javasol a szakember, hogyan érdemes reagálni a hisztikre?

Ne vedd magadra

Érdemes arra emlékeztetni magad, hogy a gyermek nem kellemetlenséget akar okozni, vagy zavarba hozni téged a hisztivel. Egész egyszerűen kommunikálni próbál veled. A csalódás, frusztráció, harag mind olyan érzelmek, amelyekkel gyakran még a felnőttek is küzdenek, hogy megfelelően fejezzék ki. A kisgyerekek ezekkel csak a hiszti által tudnak megküzdeni.

Figyeld meg, és mondd el neki is, mit láttál

Sok szülő lesz nyugtalan, mert nem tudja, hogyan reagáljon építő módon a gyermek érzelmeire. Érdemes megfigyelni a gyermek viselkedését, elmondani neki, mit láttál, elismerni az érzéseit, és határokat felállítani (amennyiben ez szükséges). A Mother.ly példája erre: “Nem akartad abbahagyni a játékot azért, hogy lecseréljem a pelenkádat. Úgy érzed, emiatt meg kell, hogy üss, de ezt nem szabad, ezt nem engedhetem meg. Megértem, hogy csalódott vagy – mit szólnál, ha ennek véget vetnénk valamilyen szórakoztató dologgal?”.

Ne siettesd a folyamatot

A szakember szerint ez az egyik legnehezebb rész, főként, ha a gyermek sikít, eldobja magát, a nadrágod szárát szorongatja, és hasonlók. Ilyenkor természetes, hogy azt szeretnéd, hogy ennek mielőbb vége legyen. Pedig a gyermeknek arra van szüksége, hogy végig menjen az adott hisztin, ezzel végig haladjon az adott érzelmein, feldolgozza azokat.

Vidd egy csendesebb helyre

Ahelyett, hogy a gyerek azt látná, hogy kényelmetlenül érzed magad az érzelmei, a hisztije, a kitörései miatt, vidd magaddal egy csendesebb, nyugodt helyre. Ott ki tudja szellőztetni a fejét, amíg feldolgozza az érzéseit és megnyugszik. Ez megtanítja arra is, hogy az érzések fontosak, és hogy nem félsz az érzelmek okozta reakcióktól. Ebből tudja, hogy az érzések miatt nem kell szégyenkezni, és hogy ott vagy neki, amikor szüksége van rá.

Ne büntesd az érzései miatt

A kisgyerek csak éppen most tanulja, hogyan kell kezelni a nehéz érzelmeket – éppen ezért nem szabad azt mondani, hogy ezek az érzések elfogadhatatlanok, vagy hogy nem helyes, hogy ezt érzi. Meg kell mutatnod neki, hogyan jusson túl a szorongató érzéseken, nem szabad elzárni az érzések feldolgozása elől, hogy azokban ragadjon. A cél, hogy ellenálló legyen, aki meg tud küzdeni a stresszel és a csalódással, anélkül, hogy leblokkolna vagy elmenekülne. A nehéz érzések elfogadása az első lépés ahhoz, hogy meg tudjon birkózni velük. Ahelyett tehát, hogy azt mondod neki, hogy ne nyafogjon, vagy ezért nem szabad sírni, inkább mondd, hogy megérted, hogy frusztrált, de most mégsem engedheted meg neki az adott dolgot, stb.

Ezek a technikák nem állítják meg garantáltan a hisztit, de nem is ez a cél. Egészséges, magabiztos gyermekeket szeretnénk nevelni, akik el tudják fogadni az érzéseiket, kényelmesen érzik magukat, és bízhatnak bennünk, hogy meghallgatjuk az aggodalmaikat.

Forrás: mother.ly