Kisgyerek

5 tipp, hogy rugalmas és kitartó legyen a gyereked

Az életben nem mindig alakulnak úgy a dolgok, ahogy szeretnénk. Ezért érdemes megtanítanunk a gyerekeinknek is, hogy hogyan alkalmazkodjanak a folyamatos változáshoz, és hogyan maradjanak kitartóak akkor is, amikor épp komoly kihívások előtt állnak.
2018. Június 12.
Mitől lesz kitartó a gyereked?

Mi magunk legyünk az első számú példa

Ha azt szeretnénk, hogy a gyerekeink rugalmasak és alkalmazkodók legyenek, mutassunk mi magunk példát nekik! Meg kell tanulniuk, hogy a bátorság is edzhető, bátor cselekedeteken keresztül erősödik. Ha kihívások elé állítják magukat, akkor erősíthetik meg az élethez való rugalmas hozzáállásukat is. Tanítsuk meg nekik, hogy a nehézségekből tanulhatják a legtöbbet, ezektől lesznek erősebbek és bölcsebbek. Ha ilyenkor is kitartóak maradnak, akkor bármilyen traumát, kihívást képesek lesznek “túlélni”.

Neveljünk rizikóvállalásra

Mikor kockázatról van szó, mindig a dolog pozitív oldalát hangsúlyozzuk. Tanítsuk meg nekik, hogy úgy tekintsenek a kockázatos helyzetekre, mint a lehetőségeik kiterjesztett tárházára az életben. Ha tudják, hogy a rizikó egy szükséges és pozitív dolog, kevésbé fognak félni a kudarcoktól. Ünnepeljük meg velük az apróbb sikereket is, hiszen ezekre is büszkének kell lenniük, nem csak a végső “győzelemre”.

Neveljünk hitelességre

Fontos, hogy arra bátorítsuk a gyerekeinket, hogy mindig legyenek önmaguk! Legyenek bátrak és büszkék felvállalni önmagukat. Ebben úgy segíthetjük őket, hogy mi is elfogadjuk őket olyannak, amilyenek, akkor is, ha nagyon különböznek tőlünk. A világ leginnovatívabb, legzseniálisabb alakjai mind kicsit “mások”, mondhatni különcök. Kreatívak, egyediek és az új dolgok előharcosai. Szülőként sosem szabadna keretek közé szorítani a gyerekeinket (persze, nem akkor, ha a biztonságukról van szó). Fogadjuk el, hogy ők is önálló emberi lények, önálló személyiséggel, gondolatokkal és hagyjuk őket kibontakozni.

Neveljünk eltökéltségre

Ha elbuknak, tanítsuk meg nekik, hogyan álljanak lábra. Hogyan találják meg magukban az erőt, hogy erre később egyedül is képesek legyenek. Fontos az is, hogy megtanítsuk nekik, hogy ne másoktól várják a segítséget, hanem tudjanak kiállni saját magukért. Ha mi eltökélten hiszünk bennük, akkor ők is hinni fognak saját magukban. Így lesznek elég magabiztosak ahhoz, hogy ne a külső visszaigazolásoktól várják a támogatást, és a kritikák se ejtsenek mély sebeket rajtuk.

Legyünk gondoskodóak

Szerető szülőként önként vállalt kötelességünk, hogy minden reggel felkeljünk és gondoskodjunk a gyerekeinkről, a háziállatainkról, a partnerünkről, a karrierünkről és legfőképpen saját magunkról. Ha így teszünk, azt tanítjuk a gyerekeinknek, hogy ők is így tegyenek. Mutassunk példát abban is, hogy ne dolgozzunk addig, míg totálisan kimerülünk, hanem szánjunk időt magunkra és a feltöltődésre. Mindemellett pedig minden nehézség ellenére tartsunk ki mások támogatása és segítése mellett ugyanúgy, ahogy a szenvedélyünk mellett. Ettől tudunk ugyanis boldog és kielégítő életet élni.

(via)

Kapcsolódó cikkeink gyereknevelés témában: