Kisgyerek

6 fontos tápanyag a kisgyermek agyfejlődésének támogatására

Az egészséges, tápláló ételekre nem csupán a növekedéshez van szüksége egy kisgyereknek, hanem az agyfejlődés támogatásához is. Milyen tápanyagokkal segíthetjük ezt a folyamatot, és hogyan építhetjük be ezeket a gyermek étrendjébe?
2021. Szeptember 16.
6 fontos tápanyag a kisgyermek agyfejlődésének támogatására (Fotó: Getty Images)

“Az élet első 1000 napja, a fogantatás kezdetétől a gyermek 2 éves koráig tartó időszak a legfontosabb az agyfejlődés szempontjából” – idézi Molly Schoot, a Mississauga Kórház gyermekgyógyászati és szülészeti osztályának, újszülött intenzív osztályának klinikai dietetikusát a todaysparent.com. Miután a hozzátáplálás során bevezettétek a szilárd élelmiszereket, érdemes olyan ételeket is számításba venni, amelyekkel biztonságos, gyerekbarát módon be lehet építeni a kisgyermek étrendjébe, hogy hozzájusson ezekhez az értékes tápanyagokhoz.

Fehérje

Fehérjére van szükség az agy szerkezetének felépítéséhez, és az agy méretéhez is hozzájárul. Szintén fehérjéből épülnek fel a neurotranszmitterek, melyek üzeneteket közvetítenek az agy különböző részeinek, és közvetítik a  test felé, hogy mit kell tennie. Magas a fehérjetartalma a babnak, a lencsének, a húsféléknek, a tehéntejnek, a sajtoknak, a joghurtnak, a tojásnak és az olajos magvaknak.

Néhány ötlet, hogyan kínáld a gyermekednek:

  • Mini “tojás-muffinok” – keverj össze tojást, reszelt sajtot, apróra vágott cukkinit és sütőtököt, majd öntsd muffin formákba, és süsd készre a sütőben.
  • Rántotta – készíts tojásrántottát feta sajttal és apróra vágott, piros paprikával.
  • Tojásos wrap – készíts rántottát, majd tedd egy tortilla lapra egy kevés paradicsommal együtt (de más zöldségekkel is lehet), majd tekerd fel.

Cink

A cink segít a szervezetnek a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok feldolgozásában, hozzájárul az immunitáshoz, és a test szöveteinek növekedéséhez és helyreállításához. Cink található a babfélékben, a lencsében, a tehéntejben, a joghurtban, a sajtokban, az olajos magvakban, a kagylóban és a tenger gyümölcseiben is.

Néhány ötlet, hogyan kínáld a gyermekednek:

  • Quesadillas – pépesíts össze főtt fekete babot mozzarella sajttal, tedd két tortilla lap közé, majd sütőben vagy kontakt grillel süsd készre, és vágd fel cikkelyekre.
  • Chili – készíts chilit vörös bab felhasználásával, csípős paprika nélkül.
  • Lencse – ezt megfőzve egy tálkában szervírozhatod kézzel is elfogyasztható, falatkás ételként.

Zsír

Schoo szerint az több mint fele zsírból áll, ami segíti kiépíteni a kapcsolatot a neuronok és az idegrendszer között, és védi az agysejteket a károsodástól. Egészséges zsírokban gazdag ételek többek között az avokádó, az olajos magvak, a lazac.

Néhány ötlet, hogyan kínáld a gyermekednek:

  • Avokádó püré – készíts krémes pürét avokádóból és egy fél banánból.
  • Avokádós falatok – a pépesített avokádót (akár banán nélkül) toast kenyérre is kenheted, és apró falatkákra vágva kínálhatod.

Vas

Vasra van szükség az oxigén szállításához a tüdőből a test minden részéhez, és a tanuláshoz, a növekedéshez is létfontosságú ez a tápanyag. A vas két formája a hem vas és a nem-hem vas. A hem vasnak jobb a felszívódása – ez olyan élelmiszerekben található meg, mint a marha-, a csirke-, a bárány-, a sertés- és a pulykahús, illetve a halak. Nem-hem vas található például a kesudió vajban, a lencsében, a zöld leveles zöldségekben (mint a spenót, a kelkáposzta, stb.) – ezeket mind javasolt C-vitaminnal együtt fogyasztani, hogy a szervezet fel tudja venni a vasat.

Néhány ötlet, hogyan kínáld a gyermekednek:

  • Húsgombóc – készíts húsgombócot darált csirkehúsból, és tálald paradicsommártással.
  • Csirke csíkok – a párolt csirkemellet, vagy a kedvenc recept alapján elkészültet kisebb csíkokra vágva kínáld a gyermeknek.
  • Rizses egytálétel – a maradék, kockákra vágott csirkét keverd össze felkockázott zöldségekkel és főtt barna rizzsel.

Kolin

A kolin rendkívül fontos az agy méhen belüli és csecsemőkori fejlődése során – támogatja a tanulást és a memóriát -, ezért a kismamáknak és a szoptató édesanyáknak érdemes kolinban gazdag élelmiszereket fogyasztaniuk. A legújabb kutatások szerint kisgyermekkorban is fontos az agy fejlődéséhez. Magas kolintartalmú élelmiszer például a tojás, a csirkemell, a szójabab, a brokkoli, a quinoa, a hal, és a tenger gyümölcsei (mint a tőkehal, a lazac, a garnéla, a kagyló).

Néhány ötlet, hogyan kínáld a gyermekednek:

  • Lazacos falatok – párolt vagy konzerv lazacot pürésíts le egy kevés majonézzel, és kínáld kenyérre kenve.
  • Házi halrudacskák – tőkehal darabokat márts görög joghurtba, majd forgasd meg zsemlemorzsában, és süsd ki.

DHA zsírsav

A DHA zsírsavnak szerepe van a agy idegsejtjeinek létrehozásában, mozgásában, szervezésében és összekapcsolásában. Megtalálható zsíros halakban, őrölt olajos magvakban, diófélékben és magvajakban, valamint omega-3-mal dúsított tojásban.

Ötlet, hogyan kínáld a gyermekednek:

  • “Banán-sushi” – kenj meg mandulavajjal egy tortilla lapot, tegyél bele egy banánt, majd tekerd fel, és vágd kisebb karikákra.

A cikk forrása: todaysparent.com