Kisgyerek

6 lecke, amit a Disney-mesékből tanulhat a gyerek

A Disney-filmek tele vannak bölcsességgel, amit megtanulhatnak a gyerekek - és a szülők is.
2023. Március 05.
A kis hableány
Kép: port.hu

Jól tudjuk, hogy a mesék – és itt elsősorban a népmesékre szokás gondolni -, az életről tanítanak, érzelmi kapaszkodót nyújtanak, erősen formálják a gyermek személyiségfejlődését. A Disney-mesék népszerűségének egyik titka épp ugyanez, alapvető igazságokat fogalmaznak meg a gyerekeknek. Lássuk, mit tanulhat ezekből a filmekből a gyerek és persze mi, szülők is.

Nézz szembe a félelmeiddel!

A kitartás áll a középpontjában minden célnak, amit kitűzöl magad elé – függetlenül attól, hogy milyen nagynak, leküzdhetetlennek vagy nyomasztónak érzed. A Némó nyomában rajzfilmben Marlin soha nem adja fel, hogy megtalálja a fiát- még akkor sem, ha ez félelmekkel, kudarcokkal és egy egész óceán átkelésével is jár. Marlin végül azért találja meg Némót, mert a szívére hallgat, és nem adja fel. Az élet tele van küzdelmekkel, de megvan a belső erőd, hogy átvészeld.

A hangod a legerősebb eszközöd

A kis hableányban Ariel feláldozta gyönyörű hangját azért, hogy új életet élhessen a tenger felett, az emberek között. De a hangja nélkül Eric herceg nem láthatja Ariel belső szépségét.
Soha ne becsüld alá a saját hangod erejét – és soha ne fojtsd el csak azért, hogy beilleszkedj valahova. Nem a megfelelő társaságban vagy, ha inkább hallgatsz.

Az érzések – jók, rosszak vagy ijesztőek – rendben vannak

Az Agymanókban Riley-t az érzelmei vezérlik – az Öröm, a Szomorúság, a Félelem, a Düh és az Undor. Az Öröm megpróbálja átvenni az irányítást, és megakadályozni, hogy a Szomorúság uralja Riley érzéseit. A Derű megpróbálja a dolgok pozitív oldalát láttatni, de összetűzésbe kerül a többi érzelemmel, akik másként vélekednek arról, hogyan kell viselkedni egy új városban és egy új iskolában. De miért éreznénk szomorúságot, amikor az öröm ott van, és próbál átnyomulni rajta? Nos, mert minden érzés elfogadása része a felnőtté válásnak és önmagunk megértésének. Az öröm erőltetése, amikor még mindig a szomorúságot dolgozod fel, csak elnyomja azt, csak azért, hogy később a szomorúság újra előjöjjön és kirobbanjon.

Fogadd el magad – még akkor is, ha mások nem fogadnak el

Amikor a Szépség és a Szörnyeteg jut eszünkbe, a legnyilvánvalóbb lecke az, hogy a szépség a szemlélő szemében van. Ez egy nagyon fontos életre szóló tanítás, de Belle-től még többet is tanulhatunk. A városlakók furcsának és különösnek tartják, mert okos, és nem ájul el a népszerű Gastontól. Nem értik, hogy Belle miért olvas folyton könyveket; gúnyt űznek az apja találmányaiból és különcségeiből. Belle-t azonban nem érdekli, mit gondolnak. Ehelyett hű marad önmagához, és kiáll az apja mellett. Ez a lecke kisgyerekekre és tizenévesekre egyaránt vonatkozik – ha csúfolnak, vagy ha valaki nem ért meg téged (vagy a családodat), a legjobb védekezés, ha nem veszel róluk tudomást, és elfogadod önmagad.

Lépj ki a komfortzónádból!

Az Aranyhaj és a nagy gubancban szegény Aranyhajt eleinte meggyőzte az anyja, hogy élete legrosszabb döntése lenne, ha elhagyná a tornyot, amelyben felnőtt, és amelyből soha nem lépett ki. Elhitette vele, hogy jobb, ha a szűk és korlátozó világban marad. Ki volt Aranyhaj, hogy ellenkezzen, amikor biztonságban volt (legalábbis azt hitte) és kényelmesen érezte magát a toronyban? Szerencsére azonban máshogy döntött, bármennyire is ijesztő volt.

Vedd könnyedén!

Hakuna Matata, ami szuahéliül annyit jelent, hogy ne aggódj, légy boldog, vedd könnyedén. Persze lehetnek jogosak az aggodalmak, de nem kell, hogy felemésszenek. Jó, ha időnként emlékeztetjük magunkat és a gyerekeinket is arra, hogy élvezzük az életet és legyünk hálásak azokért a dolgokért, amelyek számítanak.

Forrás: parents.com