Kisgyerek

A szülő hozzáállásától is függ, mennyire hisztis a gyerek

A gyerek viselkedése nagyban függ attól is, hogy maga a szülő mennyire érzi úgy, hogy sajt kezében van élete irányítása - derült ki egy kutatásból.
2017. Június 12.

A legtöbb szülő egyetért abban, hogy a gyerekek rengeteg kihívást jelenthetnek: hisztirohamok, kitörések, válogatós étkezés, alvásproblémák nehezíthetik a család életét. Az, ahogyan a szülők ezekhez a kihívásokhoz viszonyulnak, nagyban befolyásolja a gyerek fizikai, pszichológiai és emocionális fejlődését. Elképzelhető azonban, hogy egy olyan egyszerű dolog, mint az élethez való pozitív hozzáállás, megoldja a szülői dilemmákat?

A Frontiers in Psychology című szaklapban publikált anyag szerint a szülői attitűd az, amely a legnagyobb mértékben befolyásolja a gyerek viselkedését. Ha a szülő változtat a hozzáállásán, a problémás gyerekek viselkedése is megváltozik. A szakemberek több mint 10 ezer óvodás gyereket és szüleik hozzáállását vizsgálták a kutatás keretében,ez alapján vonták le következtetéseiket.

„Megfigyeltük, hogy ha a szülő már a gyerek születése előtt úgy érzi, hogy az ő kezében van az irányítás saját életét illetően, akkor a gyerek lényegesen kevesebb viselkedésproblémával küzd a későbbiekben. Ezzel szemben ha a szülő úgy gondolja, hogy életét külső tényezők irányítják és ő maga tehetetlen, a gyerek is többféle viselkedésproblémával nehezíti majd meg családja életét” – fogalmat a kutatást vezető Jean Golding professzor, a University of Bristol munkatársa.

Kapcsolódó cikkeink:

3 tipp hiszti ellen

Ezt ne tegyük, ha hisztizik a gyerek!

Forrás: Medipress