Kisgyerek

A táplálkozás szerepe az egészséges életmód kialakításában

A kisgyermekek egészséges táplálkozása komoly feltörést okozhat a szülőknek. Ebben a cikkben sorra vesszük az 1-3 éves korosztály speciális igényeit, és azt, mivel biztosíthatod ennek az intenzív időszaknak a tápanyagigényét.
2021. Április 05.
A táplálkozás szerepe az egészséges életmód kialakításában (fotó: Getty Images)

Hároméves korukig a gyermekek egy elképesztően intenzív fejlődésen mennek keresztül, ami az izmaik mellett testszöveteiket és agyukat is érinti. Ennek megfelelően táplálkozási szükségleteik is jelentősen eltérnek a csecsemők vagy akár a felnőttek táplálkozási igényeitől. Mindezt jelentősen befolyásolja az is, hogy ebben a korszakban a gyerekek aktivitási szintje is igencsak megnő, hiszen ezek az évek a környezet gyors felfedezéséről, az újdonságok folyamatos kereséséről szólnak.

Miért okozhat nehézséget az 1-3 éves korosztály táplálása?

Főként azért, mert sokféle létfontosságú tápanyag bevitelét kell megoldani viszonylag kevesebb étel segítségével, hiszen ebben a korban a gyerekek gyomrának kapacitása akár ötöde is lehet a felnőttekének. Ez jócskán megnehezíti a szülők dolgát.

Tudtad, hogy a kicsiny pocakméret ellenére a gyermekeknek egyedülálló tápanyagigénye van a növekedés és fejlődés ezen gyors szakaszában? Hihetetlen, de – méreteikhez viszonyítva – ebben az időszakban négyszer több vasra, ötször több kalciumra, ötször több D-vitaminra és négyszer több C-vitaminra van szükségük testtömeg-kilogrammonként, mint a felnőtteknek!Ráadásul a kisgyermekek esetében olyan életkorspecifikus problémák is nehezítik a táplálást, mint a válogatósság és bizonyos ételek elutasítása, ami a hozzátáplálás során igencsak megnehezíti a szülők dolgát. Előfordulhat, hogy a gyermek nem hajlandó azokat az ételeket elfogadni, amelyeket korábban szívesen fogyasztott, vagy idegenkedik az új ételektől és ízektől. Szerencsére kellő kitartással és türelemmel, és persze szülői leleményességgel ezeknek a problémáknak javarésze jól orvosolható.

Milyen problémákhoz vezethet a nem megfelelő táplálkozás?

Kutatások bizonyítják, mennyire nagy jelentősége van annak, hogy egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozást biztosítsunk a gyermekeknek, hiszen ezek az évek jelentősen befolyásolják későbbi egészségügyi állapotukat. Nem megfelelő táplálkozás esetén nőhet az elhízás, a növekedési problémák, a fogszuvasodás és a különféle krónikus betegségek kialakulásának kockázata. Ennél a korosztálynál további komoly gondot okozhat a rosthiány, a vas- és kalciumhiány, de megemlíthetjük a D-vitamin-bevitel nehézségeit is.

Hogy kerülhetjük el mindezeket?

Mire törekedjünk a kisgyermekek étrendjének összeállításakor?

1. A legfontosabb egy rendszeres étkezési minta kialakítása, ami elsősorban három főétkezésre és két kiegészítő étkezésre épüljön.

2. A felkínált ételek változatosak, vonzóak és tápanyagdúsak legyenek. Fontos azonban, hogy ne lépjék túl a gyermek energiaszükségletét! (Az 1-3 éves korú gyermek energiaszükséglete 1100-1300 kcal).

3. A kiegyensúlyozott étrend fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat, vitaminokat, rostokat, ásványi anyagokat és elegendő folyadékot (elsősorban vizet) is tartalmaz.

4. Az egészséges életmód egészséges ételekkel alapozható meg. Kerüljük az olyan, feleslegesen feldolgozott és finomított alapanyagokat tartalmazó ételeket, amelyek energiában, hozzáadott cukorban gazdagok, de vitaminokban és ásványi anyagokban szegények. Ezek tovább terhelhetik az immunrendszert, negatívan hathatnak az egészségi állapotra, hozzájárulhatnak különféle betegségek kialakulásához.

5. Bár ebben a korban a gyermek már együtt étkezik a felnőttekkel, fontos szem előtt tartani életkorának megfelelő táplálkozási igényeit. Az ő szervezete egy intenzív növekedési, fejlődési szakaszban van, amihez mindenképpen biztosítanunk kell a szükséges tápanyagokat. Ehhez a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz nyújtanak nagy segítséget azok az életkorspecifikus készítmények – mint például a junior italok -, amelyek a gyermek igényeihez igazodva tartalmazzák a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, ezáltal támogatva megfelelő fejlődésüket és immunrendszerüket. Változatos alapanyagként többféle módon is beilleszthetők a gyermek étrendjébe (zöldség- és gyümölcsturmixként, főzelék habarásához, gabonakávéhoz, “tejbegrízként”) így a válogatás gyerkőcök tányérjára és poharába is könnyebben varázsolhatunk finomságokat.(X) SZPONZORÁLT TARTALOM

A cikk elkészítését a Milumil támogatta.