Kisgyerek

A triklozán elpusztítja a hasznos bélbaktériumokat

Egy nemrégiben végzett vizsgálat kimutatta,hogy a triklozán nevű baktérium-és gombaellenes fertőtlenítőszer- amely a szappantól kezdve,a fogkrémen át,a gyerekjátékokig számos termékben megtalálható -lerombolja a bélben található fontos baktériumtelepeket.
2016. Május 30.

A Plos One című lapban közzétett kutatás során az Oregon Állami Egyetem tudósai zebrahalakon végeztek vizsgálatokat, mivel ezek az állatok jól modellezik az ember biológia folyamatait.

A triklozánt először az 1970-es években használták kórházi tisztítószerként, ma pedig az egyik leggyakrabban alkalmazott antibakteriális szer, amely a samponok, dezodorok, fogkrémek, szájvizek, konyhai eszközök, vágódeszkák, játékok, ágyneműk, zoknik és szemetes zsákok többségében megtalálható, illetve továbbra is használják orvosi eszközök összetevőjeként is.

A triklozán nagyon könnyen felszívódik a bőrön át, és a kísérleti állatok mikrobiomjának összetevőiben és diverzitásában számos, gyors változást idézett elő. Egyes baktériumok fogékonyabbak voltak a triklozánra, például az Enterobacteriaceae család tagjai, míg mások – például a genus Pseudomonas – ellenállóbbnak bizonyultak.

A kutatást vezető Christopher Gaulke, az Oregon Állami Egyetem mikrobiológusa hozzátette, hogy bizonyos helyzetekben természetesen szükség van az antibakteriális szerekre, de túlzott használatuk számos fontos baktériumot is elpusztít, melyekre pedig szüksége lenne az emberi szervezetnek. Az emberi egészség szempontjából a bélbaktériumok a legfontosabbak, ezért ha ezek károsodnak, annak súlyos következményei lehetnek.

Gyerekek esetében különösen meg kell válogatni, hogy milyen kozmetikumokat használunk, az antibakteriális szerek túlzott használatát kerülni kell. Mivel a bőrön át bejut a szervezetbe a szappanok, tusfürdők, samponok összetevőinek egy része, ezért körültekintéssel ajánlatos ezek megválasztása. Törekedni kell a természetes összetevők használatára, kerülni kell a tartósítószereket, színezőanyagokat, parfümöt. Ezekre egy gyereknek semmi szüksége nincsen, főleg egészen pici korban okozhat allergiát.

Kapcsolódó cikkeink:

  • 4 természetes alapkence
  • Allergiáról minden szülőnek
  • Te is mosómedve vagy?
  • Forrás: Medipress