Kisgyerek

Az étrend már egyetlen nap alatt megváltoztatja a bél mikrobiómáját

"Az vagy, amit megeszel", tartja a mondás. Most azonban a tudomány is alátámasztja, hogy mindez a bélrendszerünkben található mikróbákra különösen igaz.
2016. Május 20.

A Hardvard friss kutatása szerint már egyetlen nap is elég ahhoz, hogy a beleinkben található mikróbák populációja megváltozzon, ahogyan a bélbaktériumok típusa is átalakul, ha étrendváltozás történik.

„Rendkívül izgalmas, hogy az étrend ilyen gyors változásokat idéz elő a szervezetünkben. A tudomány régóta kereste a választ, hogy milyen gyorsan kerül sor ezekre a változásokra, illetve milyen mértékben kerül sor minderre egyes embereknél” – mondja a kutatást vezető Peter Turnbaugh, akinek anyaga a Nature című szaklapban került publikálásra.

Kiderült az is, hogy a bél mikrobiómája nem csupán az emésztésben játszik szerepet, hanem a teljes egészség szempontjából fontos. A kutatásban szintén fontos szerepet vállaló Lawrence David professzor szerint óriási lehetőségek rejlenek abban, hogy ezeket a populációkat manipulálni tudjuk, ami bizonyos betegségek kezelésében kulcsszerepet játszhat.

„Akár már egyetlen nap alatt is teljesen átalakulhat a mikrobiomális közösség, és ehhez nem kell semmilyen gyógyszer szedni, elég az étrenden változtatni. Ez egy sokkal gyorsabb folyamat, mint eddig hittük, és a felfedezés nyomán egészen újszerű kezelési módok is megjelenhetnek” – fogalmaz a szakember.David professzor szerint az is elképzelhető, hogy a jövőben lényegesen több betegséget gyógyítanak majd tudatos, hosszútávú étrendváltással: olyanokat is, amelyeket jelenleg gyógyszeres kezeléssel, illetve műtéti eljárással kezelnek.

Ezek is érdekelhetnek:

  • A bélflóra is befolyásolja a hisztirohamokat?
  • A zsíros, feldolgozott ételek butítják a gyerekeket
  • Lúgosítsuk, ami savas?
  • A szénhidrát az új cigaretta
  • Forrás: Medipress