Kisgyerek

AIT: mire jó a hallásébresztő tréning?

Gondoltad volna, hogy a gyermek rendszeres szorongását a hallásán keresztül is lehet oldani, vagy hogy az ADHD, a megkésett beszédfejlődés vagy akár a beszédészlelési zavar is - sok egyéb mellett - kezelhető hallási figyelem tréning segítségével?
2019. Január 21.
AIT: mire jó a hallásébresztő tréning?

A francia fül-orr-gégész, Guy Berard által eredetileg kidolgozott terápia Magyarországon is elérhető – ennek hatásosságát és eredményességét tanulmányok is igazolják.

Kiknek szól a hallásterápia?

A hallási figyelem tréning az idegrendszert és a hallószerveket pallérozó módszer, amelynek segítségével többek között lehetőség van javítani az auditív feldolgozási képességen. Három éves kortól lehet alkalmazni az eljárást, leggyakrabban az alábbi eseteket kezelik:

amikor a gyermeknél igazolódott a megkésett beszédfejlődés,

  • később a beszédproblémák kialakulásakor (amelyek folyománya a diszlexia is lehet)
  • hallási túlérzékeny gyerekeknél, akik jellemzően sokszor fogják be fülüket, s közülük sokaknál az autizmus valamely formája is igazolódik
  • figyelemprobléma (ADHD),
  • beszédértési zavar,
  • hallás utáni szövegértési problémák,
  • beszédészlelési problémák (amikor a hallott szöveg visszaadásakor az eredetihez képest mást mond vissza a gyermek)
  • szorongás
  • lassabb információfeldolgozó-képesség esetén (amennyiben ez nem személyiségjegy).

Hogy épül fel a terápia?

A fenti problémák közös oka az auditív feldolgozás területén fellépő nehézség. Tehát a fül működése nem megfelelő ugyan, de legtöbbször nem audiológiai oldalról. “A tréning a jó működésre készteti a fület, valamint a párhuzamosan folyó egyéb fejlesztések (mozgásterápia, logopédia, fejlesztő vagy gyógypedagógia) hatékonyságát is képes javítani, és rendszerint igazolhatóan növeli is azt” – magyarázza Gergely Anikó, AIT-terapeuta.Amikor egy szülő AIT-terápiára jelentkezik gyermekével, egy komplex diagnosztikát végez el vele a terapeuta. Vizsgálja az idegrendszer érettségét, a kognitív funkciókat, a vizuális és auditív működést, az észlelést. “A teljes tanulási folyamatot elemezzük a bemenettől (ez maga az észlelés) a feldolgozáson keresztül a kimenetig (ez a produktum) ” – mutatja be a terápiát megelőző vizsgálatokat Gergely Anikó.A terápia során a hallószervek stimulálása történik alkalmanként 30 percen keresztül, naponta két alkalommal, tíz napon keresztül. Ebből az első öt napnak feltétlenül egymást követőnek kell lennie. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a gyermek kap egy fejhallgatót, amelyen keresztül zenét hallgat.Eközben szabadon játszhat, rajzolhat vagy pihenhet is akár. A kezelés kulcsa a lejátszott zene. Ahogyan az az AIT magyarországi honlapján olvasható: “A szigorúan összeválogatott zenét szoftver randomizálja, ennek hatására kiszámíthatatlan a magas és a mély hangok váltakozása, ami stimulálja a hallószerveket 30 percen keresztül. (…) A hangból jövő energiát arra használjuk fel, hogy a nem megfelelően működő sejtek az intenzív inger hatására képesek legyenek egy jobb minőségű ingerfelvételre, átvitelre, feldolgozásra.” Ezt Gergely Anikó magyarázza el részletesebben: “a lejátszott zene hangerejét az első öt nap mindegyikén emeljük, s legkésőbb az ötödik nap második foglalkozására elérjük a 85 decibeles erősséget. A második öt napon már azonos hangerőn hallgatja a gyermek a zenét.”

Hogyan hat az AIT?

Mivel a fülön keresztül az agytörzshöz viszi el a terápia az ingereket, a kezelés hatásmechanizmusa a tréninget követően 4 hónapon keresztül működik. Az eredményeit tehát 4 hónap elteltével lehet mérni. Amennyiben a terapeuta és a szülők úgy gondolják, további eredmények is várhatóak, lehetőség van 9 hónap szünetet követően megismételni a tréninget.Gergely Anikó emellett kiemeli azt is, hogy “a tréning egésze terápiás regresszióval hat: az idegrendszer új pályákat kezd kiépíteni, ami okozhat hullámzásokat a gyermeknél mind a viselkedésében, mind érzelmeiben vagy akár a teljesítményében is.” Fontos megjegyezni mindezek mellett azt is, hogy felnőtteknél, kiváltképp időseknél, illetve hangos zenével foglalkozóknál (DJ-k, zenészek) különösen hatásos ez a terápia.Kapcsolódó cikkeink hallás témában: